Jacob

By Jacob

Kleskode i bryllup for menn i Norge

Updated on

Bryllupstrender er stadig i endring, også når det kommer til antrekk for brudgommen og gjestene. I Norge er det vanligvis forventet at menn kler seg i formelt antrekk under bryllupsseremonien og mottakelsen. Men hva er trendene for 2023? Å velge riktig antrekk til et bryllup kan være en utfordring for mange menn, da det er viktig å vise respekt for brudeparet og samtidig se elegant ut.

Kle deg riktig og komfortabelt for anledningen

Det finnes ulike dresskoder å forholde seg til, og det kan være vanskelig å navigere seg gjennom dem. Vi skal gi deg noen viktige tips om hvordan du kan kle deg riktig og komfortabelt for anledningen, samt gi deg noen eksempler på ulike dresskoder.

Du vil også få råd om valg av skjorte, slips, sko og lommetørkle som passer til antrekket. Les videre for å føle deg selvsikker og elegant gjennom hele bryllupsdagen.

De 5 stilene som brudgommer kan velge mellom

Når det gjelder dresskode for bryllup i Norge, har vi i hovedtrekk fem forskjellige stiler som menn kan velge mellom. Å velge det riktige antrekket er viktig for å gjøre dagen perfekt, så brudgommen bør ta seg tid til å tenke gjennom valget og få råd fra venner eller familie.

Alt i fra bunad, smoking, frakk og sjakett er tillatt, men tenk nøye gjennom valget ditt før du bestemmer deg for visse antrekk. Det kan nemlig være en god del dresskoder du er nødt til å følge. Les mer: 5 stiler til brudgommens klær som er populære i Norge.

Riktig antrekk er viktig for å gjøre dagen perfekt

På bryllupsdagen tar selvfølgelig bruden som regel mye av oppmerksomheten bort fra brudgommen. Men det viktigste er at du ikke velger en stil som verken passer til bryllupstemaet.
Nedenfor skal vi gå gjennom de mest vanlige stilene for brudgommer og lenke til artikler som forklarer hver stil mer nøye.

Den klassiske mørke dressen

En tradisjonell kleskode i bryllup for menn i Norge er en mørk dress. Dette er en tidløs og elegant stil som passer til en rekke formelle anledninger, fra bryllup til forretningsmøter og alt imellom.

Men hvordan kan du være sikker på at du velger riktig mørk dress og tilbehør, og at du ser bra ut i den? En av de viktigste faktorene å vurdere når du velger en mørk dress, er passformen. En godt tilpasset dress vil gjøre underverker for utseendet ditt og gi deg selvtillit til å skinne på enhver formell anledning. Det er derfor viktig å prøve flere størrelser og stiler før du velger den som passer deg best.

Dette er en tidløs og elegant stil

Materialene som brukes i dressen er også viktig å vurdere. En dress laget av kvalitetsmaterialer vil se bedre ut og føles mer behagelig å ha på seg enn en som er laget av billigere materialer. Tilbehør som slips, lommetørkle og belte bør matche dressen i farge og stil, og skoene bør være polerte og passende til antrekket. Les mer: Beste 5 tips til antrekket når det er en mørk dress kleskode

Men klart, om du vil skille deg ut og gjøre et inntrykk, blir en mørk dress ganske kjedelig. Derfor kan du se på alternativer som smoking, sjakett, eller kjole og hvitt.

Den formelle frakken til kjole og hvitt

Frakk, eller kjole og hvitt, er et antrekk som gir et elegant og formelt uttrykk. Denne klestradisjonen har blitt fulgt i flere århundrer i mange europeiske land, og det er fortsatt en populær stil i dagens moderne samfunn. Å kle seg i denne stilen krever imidlertid litt innsikt og arbeid for å oppnå det rette utseendet for den store dagen.

Fortsatt en populær stil i dagens moderne samfunn

Hvis du ønsker å bruke en frakk for herrer i ditt bryllup, er det flere faktorer du bør vurdere. Først og fremst må du finne riktig frakk som passer til din kroppsfasong og størrelse. Det er viktig å velge en frakk som er riktig i størrelse og passform for å få det mest elegante og formelle uttrykket.

For å unngå feil når du skal bruke en frakk, bør du unngå overdrevent tilbehør som kan overvelde antrekket. Du bør også unngå å bære en vanlig dressjakke med en frakk, da dette kan gi et ujevnt og uformelt utseende. Les mer: Velg riktig frakk for herrer på den store dagen

Sjakett for oppsiktsvekkende stil

Jackett, eller sjakett på norsk, er et sjeldnere valg. Men fortsatt vanlig i mer tradisjonelle bryllup i de siste årene. Jakken har en spesiell utforming som skiller den fra andre formelle jakker, og dette gir brudgommen en unik og glamorøs stil.

Antrekket består av flere deler, så det er ikke det rimeligste antrekket å gå for. Du trenger en grå eller sort sjakett, stripete bukser, vest, hvit skjorte og slips eller sløyfe for å fullføre stilen. De stripete buksene, som vanligvis er i en lysere nyanse enn jakken, gir også antrekket et særegent preg.

Gir brudgommen en unik og glamorøs stil

Selv om sjakett ikke er like vanlig som mørk dress eller smoking, kan dette antrekket likevel være et flott alternativ for den rette anledningen. Det gir en tradisjonell og sofistikert stil, og vil være perfekt for brudgommer som ønsker å skille seg ut fra mengden.

Men husk at det er spesielle retningslinjer du må følge om du velger dette antrekket som brudgom. Les mer: Er det vanlig å bruke en jackett i norske bryllup?

Smoking for ball og galla

Smoking er en formell dress som er spesielt designet for anledninger som krever ekstra stil og eleganse, som for eksempel bryllup med et ball- eller galla-tema. Forskjellen mellom en smoking og en vanlig dressjakke er kragen som er laget av et blankt og silkeaktig stoff og går rundt nakken. Dette gir smokingen et særegent preg og skiller den fra andre formelle antrekk.

Antrekket består av en svart jakke med silkedetaljer, svarte bukser, en hvit skjorte og en svart sløyfe. Et ganske kostbart antrekk som krever mye gjennomtenkte detaljer. Derfor er det ganske vanlig å leie en smoking og heller kjøpe til detaljene du trenger for å gjøre antrekket perfekt. I tillegg finnes det flere retningslinjer på hvor og når det passer seg å bruke smoking i bryllup. Les mer: Når du skal bruke en smoking i bryllup

En formell dress som er spesialdesignet for anledninger

Hvis du føler deg mer komfortabel i en mørk dress enn en smoking, kan du velge en mørk dress dersom det ikke er pålagt at gjestene skal ha på seg smoking. Det kan også bli en kostbar affære dersom du er nødt til å kjøpe en smoking med alt av tilbehør til kun denne ene anledningen.

Bunad for bonderomantikk

Bunad er ofte ansett som en formell og høytidelig antrekk og kan bæres i en rekke sammenhenger, inkludert bryllup. Det er imidlertid ikke vanlig for brudgommer å velge bunad som antrekk i moderne bryllup i Norge, men for bonderomantiske bryllup hvor også bruden har på seg en bunad kan det se flott ut om begge bruker de samme bunadene.

Bunad kan være et Dette er nok mer vanlig i mindre byer eller landsbyer, hvor lokal kultur og tradisjoner har større betydning enn for eksempel i Oslo eller Bergen.

Ofte betraktet som et formelt og høytidelig antrekk

Dette er litt synd i og med at bunaden er en tradisjonell norsk folkedrakt som har eksistert i flere hundre år, og definitivt et av de dyreste og mest eksklusive antrekkene i denne listen med tanke på alle tilbehørene.

Valg av dress til bryllup for gjestene

Når du er invitert i et bryllup er det flere regler du bør følge når det gjelder farge på dressen, hva slags tilbehør du skal ha. Slik velger du klær til bryllup for menn om du er gjest:

  • Følg kleskoden: Det er viktig å følge kleskoden som er angitt på invitasjonen. Om du ikke har fått klare instrukser om dette så er det lurt å undersøke med brudeparet om hva slags antrekk de ønsker at gjestene skal bruke.
  • Stoff og fargevalg: Hvilken årstid er bryllupet og hva slags setting er det på bryllupet? Her har du flere alternativer for både vinter- og sommerbryllup.
  • Tilbehør: Dressen kan kombineres med en lys skjorte og et matchende slips eller sløyfe, og fullføre antrekket med et par brune eller lysebrune sko. Tilbehør som lommetørkle og mansjettknapper kan også legge til en ekstra touch av eleganse til antrekket.

Det er flere forventninger til hvordan du skal kle deg i et bryllup, så forhør deg litt med brudeparet om hvilke antrekk de forventer av gjestene. Eller les: Dette må du tenke på når du skal velge dress til bryllup!

Når det bare står pent antrekk på invitasjonen

Om det kun står pent antrekk i invitasjonen så har du veldig frie tøyler i forhold til dresskode. Dette betyr i utgangspunktet at brudeparet ikke kommer til å ha et veldig formelt bryllup som ball eller gallastil. Derfor kan du velge litt mer lys farge på dressen og tilbehøret om du føler deg mer komfortabel med dette.

Kommer ikke til å ha et veldig formelt bryllup

Men ta alltid en forhåndssjekk på dette før du bestemmer deg for et mer «festlig» antrekk. Forhør deg litt med andre gjester eller brudeparet om hva de har planer om å ha på seg under bryllupet og festen. Da sørger du for at du ikke skiller deg ut for mye om du har for eksempel planer om en fargerik dress eller dristige tilbehør som fanger for mye oppmerksomhet.

Oppsummering om hvordan du skal velge

  • Tilbehøret har alt å si på en mørk dress, så legg litt ekstra arbeid i å finne matchende detaljer. velg gjerne en knapphullsblomst som matcher bruden om du er brudgom, og prøv å tilpasse farger på slips og lommetørkle ut i fra bukettfargene. Gjester bør tenke over metalldetaljer og skinndetaljer som bør ha samme farge.
  • Om bryllupet har et galla-tema eller balltema er det som regel vanlig at brudeparet forlanger kjole og hvitt som kleskode. Men i mer uformelle bryllup hvor du vet at brudgommen ikke skal bruke kjole og hvitt, bør du heller gå for en tradisjonell mørk dress.
  • Om det er krav til kjole og hvitt eller smoking på bryllupet, kan det fort bli veldig kostbart å kjøpe inn et antrekk kun for denne anledningen. Men er det kun krav om en mørk dress eller uformelt, kan du gjerne kjøpe klærne istedenfor uten at dette trenger ikke å koste så mye.
  • Om det ikke er noen spesifikk kleskode for menn i bryllupet, kan du gå for en mørkegrå eller mørkeblå dress. Selv om det er ingen spesifikasjoner på invitasjonen bør du likevel se stilig og elegant ut i et bryllup.
  • For kvinner som leter etter tips om bryllupskledekoder, anbefaler vi å lese: Bryllupskjole – 10 tips for å velge riktig kjole til bryllup