Jacob

By Jacob

Velg riktig frakk for herrer på den store dagen

Published on

Når det gjelder frakk til herrer i bryllup, snakker vi om kjole og hvitt. Dette er en tradisjonelt antrekk for menn som har vært populær i flere århundrer. Men denne stilen krever litt innsikt og arbeid for å få til korrekt til den store dagen. Derfor har vi samlet flere tips til deg om hvordan du skal kle deg, og hvilke tilbehør du bør ha med når du skal bruke en frakk for herrer i ditt bryllup.

Få flere tips til kleskoder for brudgommens klær her.

Opprinnelsen av frakker for menn

Frakken har sine røtter fra det 1700-tallet i England. Den ble først og fremst brukt av hesteryttere for å kunne sitte ordentlig på hesteryggen. Derfor har frakken en oppklipt bakdel slik at ikke frakken la seg over bakdelen på dyret. Frakken har siden 1800-tallet blitt et høytidelig plagg som tradisjonelt bæres under ettermiddags- og kveldsseremonier.

I Norge er dette kalt for et antrekk i kjole og hvitt. Frakk til damer har også blitt mer vanlig på kaldere årstider som matcher kjolene de har på seg.

Tradisjonelt brukt under ettermiddags- og kveldsseremonier

Slik skal frakken din se ut i bryllup

  • Frakken er alltid svart med silkeslag på jakken og silkebånd på buksebenene.
  • Et hvitt lommetørkle skal bæres i jakkens brystlomme, og buksene skal holdes oppe av hvite tynne bukseseler.
  • Rundt halsen er det vanligste å bære en hvit sløyfe.
  • På føttene skal man ha svarte lange strømper, gjerne i silke, og et par tynne lave lakksko.
Et hvitt lommetørkle skal bæres i brystlommen

Hva slags tilbehør er vanlig for denne stilen?

Skjorten skal alltid være hvit med en stiv brystdel. Mansjettene knappes med løse knapper og over skjorta bæres en hvit vest hvor alle knapper skal være kneppet. Du kan faktisk velge om du vil ha den enkel- eller dobbeltknappet skjorte.

Når du går utendørs, må du ha på deg en høy hatt og et hvitt silkesjal som henger mellom frakken og jakken. Du kan også komplimentere med en lang frakk å ha over antrekket på kaldere dager, som definitivt legger et ekstra høydepunkt til stilen.

Velg om du vil ha enkel- eller dobbelknappet skjorte

Feilene du bør unngå i kjole og hvitt

En viktig ting å huske på, enten du kjøper eller leier en frakk, er å sjekke at buksene ikke blir for lange og legger seg i folder over skoene.
Et annet tips kan være å prøve frakken en dag før bryllupet for å venne seg til rutinen med å ha på seg alle tilbehørene. Les mer om kleskoder i bryllup her.

Når det gjelder selve dagen må du huske på at det kan ta svært lang tid å få på seg antrekket. Mange av gjestene vil nok se negativt på om de er nødt til å vente på at brudgommen skal kle på seg. Derfor kan det være lurt å ha en venn som hjelper til, spesielt siden det er mange løse knapper som må festes.

Bli vant til rutinen med å ha på seg alt tilbehøret