Jacob

By Jacob

Når du skal bruke en smoking i bryllup

Published on

Smoking, også kjent som en tuxedo, er en formell dress som er spesielt designet for anledninger som bryllup, formelle middager eller ball. Forskjellen på en dressjakke og en smoking er kragen som er laget av en blankt silkeaktig stoff og går rundt nakken. Men når passer det seg å bruke en smoking istedenfor en tradisjonell mørk dress? Her får du svarene og stiltipsene du trenger til riktig smoking antrekk.

Smoking eller mørk dress i bryllup?

Smoking skal kun benyttes dersom det er en tydelig dresskode om dette på bryllupet. Om brudgommen skal bruke en vanlig mørk dress, bør du følge brudgommen og ikke velge en annen type antrekk. Det er ikke tillatt å bruke andre dresstyper i et bryllup enn det brudgommen har på seg.

Ikke tillatt å bruke andre typer dress i bryllup

Derimot, hvis du føler deg mer komfortabel i en mørk dress enn en smoking, kan du velge en mørk dress dersom det ikke er pålagt at gjestene skal ha på seg smoking. Det er viktig å føle seg komfortabel og selvsikker i antrekket ditt på bryllupsdagen. Les mer om kleskoder i bryllup for menn her.

Du trenger ikke å kjøpe smoking for engangsbruk

Om brudgommen har bestemt en «black tie» anledning hvor alle skal ha på seg smoking, kan det bli fort kostbart å kjøpe dette for kun denne anledningen. Men det finnes flere utleiesteder hvor du kan leie smoking til bryllup. 

Du kan leie smoking til bryllup

Som regel kan du leie en smoking for mellom 800 til 1200 kroner per uke, avhengig av kvalitet og stoff. En smoking kan fort komme opp i 15.000 kroner med alt tilbehøret du trenger til antrekket, så det er definitivt rimeligere å leie for korte perioder om du ikke trenger et slikt antrekk ofte til spesielle anledninger.

Tilbehør du trenger i et bryllup

I tillegg til kostnadene for selve dressen, er det mye tilbehør som følger med denne dresskoden. Tilbehøret må du som regel kjøpe selv, i og med at det er sjeldent utleiefirma av smokinger har alt tilbehøret du trenger. Igjen kommer dette selvfølgelig an på hvilke tilbehør som er bestemt i dresskoden for bryllupet, men om det ikke er klare regler til farger eller mønster kan du følge disse tipsene.

Avhenger av hvilket tilbehør som er spesifisert i kleskoden
  • Skjorte: En smokingskjorte skal være helt hvit og i en glatt og blank bomull som er spesielt designet for formelle anledninger. Det er viktig at smokingskjorten har dobbel mansjett som krever mansjettknapper, og at skjortekragen er stiv og kan festes med en sløyfe.
  • Sløyfe: Det er vanlig å bruke et sort eller mørk blått sløyfe  med en smoking. Stoffet bør være i silke og ha en glatt og blank overflate som passer til den formelle stilen til smokingen. Som regel skal du ikke bruke slips til en smoking med mindre dresskoden tillater dette.
  • Sko: Det mest tradisjonelle er oxford-stilen med lukket snøring. De bør være helt glatte og polerte uten dekorative mønster.
  • Bukseseler og magebelte: Husk at magebeltet på en smoking er kun til dekorasjon og hjelper deg ikke så mye med å holde buksene på plass. Derfor trenger du noe for å holde buksene oppe under bryllupet som bukseseler.

Oppsummering

  • Smoking skal kun brukes dersom dresskoden krever dette. Om brudgommen gifter seg i en tradisjonell mørk dress skal ikke gjestene bruke smoking og følge brudgommen i stilen.
  • Det kan bli kostbart å kjøpe en smoking for for en enkelt anledning. Derfor kan det være lønnsomt å leie en smoking istedenfor og heller kjøpe inn tilbehøret du trenger.
  • Du skal ikke bruke et vanlig belte med en smoking. Magebeltet har lite heft, så du er nødt til å anskaffe deg bukseseler for å ha under jakken.