Jacob

By Jacob

hvordan lage hjemmeside gratis med beste program

Updated on

Vil du lage en gratis hjemmeside? Da bør du lese dette innlegget. For at du skal kunne lage en gratis nettside, bør du vite at du Aldri kan få en hjemmeside gratis med eget domene. Domene koster alltid penger og det er ingen bedrift i verden som gir bort et domene gratis.

Du kan imidlertid få din egen hjemmeside gratis med et såkalt underdomene. Det er et slags underdomene til selskapet hvis system du bruker for å lage nettstedet ditt. (Mer om det nedenfor).

Gratis nettsider som lages via et underdomene egner seg utmerket til for eksempel bryllupssider, enkle blogger eller for de som vil prøve å bygge en nettside uten å betale noe annet enn med mulighet for å linke til eget domene (og betale) på et senere tidspunkt.

Med andre ord er det nesten alltid et godt alternativ å bruke en nettsidebygger eller et system som lar deg prøve å lage en nettside gratis. Så kan du senere bestemme hvordan du vil gjøre og om du vil investere mer tid og penger på nettsiden din.

Det er vanlig å lage en hjemmeside gratis for å lære hvordan den fungerer. Da kan du bygge en helt ny nettside og velge å betale for å få ditt eget domene.

Det er flere gode nettstedbyggere som lar brukere lage gratis hjemmesider og teste systemet. Den beste tjenesten er Webnode, det er en plattform som er enkel å bruke, men som gir et fint design. I tillegg er Webnode billig hvis du bestemmer deg for å kjøpe ditt eget domene senere.

beste programmet for å lage side

Beste program for å lage en gratis hjemmeside

For å lage en nettside må du ha tilgang til serverplass hvor nettsiden og filene dine (bilder, tekst og programmer) lagres. Det fungerer akkurat som å opprette en konto på sosiale medier. En plattform gir da plass på sine servere hvor alle brukernes data lagres.

I mange tilfeller er det helt gratis å registrere en konto, i stedet tjener de ulike plattformene penger på for eksempel tilleggstjenester som brukerne ønsker å betale for.

Det er akkurat slik det fungerer for de som ønsker å bygge en gratis hjemmeside. Du får tilgang til plattformen, som igjen gir serverplass til nettsiden din, vanligvis med noen begrensninger slik at du til slutt blir en betalende kunde.

Det er mange nettsideprogrammer du kan bruke til å lage et gratis nettsted. Et tips er å velge den plattformen som er best ut fra dine behov. Det bør for eksempel være designmaler som passer akkurat den typen nettside du ønsker å bygge. Pass også på at du velger en plattform som er brukervennlig og som ikke har for store begrensninger på for eksempel lagringsplass for gratisbrukere.

1. Webnode (Beste programmer)

opprette nettsted i webnode

Webnode er en brukervennlig og enkel plattform som lar brukere lage gratis hjemmesider. En stor fordel med plattformen er dens enkelhet i kombinasjon med at det finnes et stort utvalg av designmaler. Det er disse malene som bestemmer utformingen av nettstedet ditt.

For de som ønsker å lage et bryllupsnettsted finnes det forhåndsdefinerte maler å velge mellom. Da kan du tilpasse malen til dine personlige preferanser med for eksempel farger, fonter og «blokker» som du ønsker på nettsiden din.

Så det er uttrekkbare blokker som du kan bruke til å legge til tekstbiter, bildegalleri, kontaktskjema eller hva det måtte være du trenger på nettstedet ditt. Det som gjør denne typen nettstedbyggere bra for nybegynnere er at systemene føles intuitive og det er sjelden eller aldri slik at du trenger støtte.

Fordeler med Webnode:

  • Webnode er veldig enkel å bruke. Det finnes flere andre systemer på markedet som minner om Webnode, de fleste er internasjonalt etablerte plattformer med brukere i +100 land. Webnode er absolutt en internasjonal plattform som brukes både i Norge og enkelte andre land i Europa, men jeg oppfatter dette kun som en ren fordel. Større plattformer (f.eks. Wix, se nedenfor) kan ha flere funksjoner, men med det følger også en høyere grad av kompleksitet.
  • Kan brukes gratis. Webnode er utmerket for de som ønsker å prøve å lage en hjemmeside for enklere behov. Selv nybegynnere kan raskt bygge en nettside med et profesjonelt utseende. Ikke glem at du må betale hvis du velger å bruke ditt eget domene.
  • Topp design. Webnode har et bredt utvalg av designmaler som dekker alle de vanligste behovene for for eksempel bedriftsnettsider. Det finnes fine maler for for eksempel restaurant-nettsteder, arrangementer, konsulentsider men også maler for personlige nettsider.

Les mer om hvordan Webnode fungerer og test Webnode gratis her.

2. Wix en annen god plattform

Wix er et verktøy for bygging av hjemmesider

Personlig velger jeg Webnode fremfor Wix, men det kan være en smakssak og den beste plattformen kan også avhenge av dine spesifikke behov. Wix er på mange måter en mer komplett tjeneste når det kommer til mer avanserte nettsider og nettsider.

Med Wix kan du for eksempel bygge din egen e-handel og koble til flere tredjepartsfunksjoner enn med Webnode. (Tredjepartsfunksjoner kan for eksempel være betalingsløsninger, logistikkprogrammer og markedsføringskanaler.)

Wix er dermed bedre for mer avanserte nettsider, men ønsker du å bygge en enklere, gratis hjemmeside anbefaler jeg først og fremst Webnode (se ovenfor). For e-handelsnettsteder kreves det vanligvis en mer nøyaktig behovsanalyse enn det som kreves for å lage en enkel nettside gratis. (I tillegg til Wix finnes det flere systemer for e-handel og her får du forstå et mer detaljert nivå i hva som skiller de ulike systemene før du velger system. For eksempel er Shopify en av de mest populære plattformene for e-handel som er tilgjengelig på markedet.)

Å vite om Wix:

  • Wix passer for brukere som ønsker å bygge større nettsider og tilbyr for eksempel en lang rekke funksjoner som kan være nødvendige for de som ønsker å lage en nettbutikk eller kommersiell nettsted.
  • Wix er et av de beste alternativene for de som trenger mer diskplass. Wix er et godt alternativ for for eksempel fotografi-nettsteder eller nettsteder som trenger stor diskplass. (Høyoppløselige bilder, videoer og lignende tar opp mye diskplass og krever et system som kan håndtere det).
  • Wix kan testes gratis og er relativt enkel å bruke. (Forvent alltid å måtte betale hvis du vil ha ditt eget domene.)

Les mer om hvordan det fungerer og test Wix gratis her.

3. Site123

site123 anmeldelse for norge

Site123 er et annet nettstedsprogram som kan brukes gratis. Tjenesten er ikke fullt så estetisk tiltalende som for eksempel Wix og Webnode, som etter min mening har et mer moderne grensesnitt, men stort sett er Site123 en tilsvarende tjeneste. Du kan teste systemet gratis med visse begrensninger, men for å lage en god nettside med eget domene kreves det at du blir en betalende kunde.

Site123 har ikke fullt så stort utvalg av designmaler som Webnode og Wix og det er for eksempel kun én bryllupsmal å velge mellom. For øvrig kan du også lage mer avanserte nettsider med Site123, som for eksempel gir en støttefunksjon for e-handel.

Kort om Site123:

  • Kan brukes gratis, enkel å bruke med dra-og-slipp-funksjon.
  • Flott for enda mer avanserte nettsteder og forretningsnettsteder. Site123, for eksempel, støtter SEO (Search Engine Optimization) og e-handelsfunksjonalitet.
  • En ulempe med Site123, spesielt for større nettsteder, er at de ikke gir backup. Dette betyr at du ikke gjenskaper nettstedet ditt hvis du for eksempel gjør en endring du ikke liker eller hvis nettstedet ditt er kompromittert og hacket.
  • Betalingsplanene er i tråd med Webnode og Wix, og for $ 7,8 per måned kan du koble til ditt eget domene.

I tillegg til de tre programmene som jeg presenterer ovenfor, er det noen flere som er bra og som du også kan prøve gratis.

kort om side123

Pass på at du velger det systemet som passer best for dine behov for en liten hjemmeside, du bør ikke bruke en av de absolutt største plattformene i verden. Dette er fordi kundeservice kan være dårlig og det kan være forvirrende med et overdrevent utvalg funksjonalitet og prisplaner.

I tillegg er de virkelig store systemene nesten aldri spesielt tilpasset Norges brukere. Et problem du bør unngå er å velge et system som har servere og datasentre langt fra Norge og dine besøkende på nettstedet. Da vil nettsiden lastes sakte, noe som kan være et stort problem.

Hvis du er usikker, så velg Webnode som fungerer utmerket for de fleste behov!

Lykke til!

hvorfor velge webnode

Legg igjen en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.