Jacob

By Jacob

Hvordan du oppretter og lager en nettside

Updated on

Ønsker du å lage deg en egen nettside? Jeg går gjennom ulike tips og måter å gjøre det på, slik at du raskt kan lage deg en hjemmeside som både er enkel å lage og som ser profesjonell ut.

Det er i utgangspunktet to måter å lage en nettside på: en vanskelig måte og en enkel måte.

Den vanskelige måten er bedre for de med teknisk kunnskap og som kan tenke seg å investere mer tid. Den enkle måten passer for de som ønsker en fin nettside, men ikke har ambisjoner om å lage en stor nettside med hundrevis av undersider for mange besøkende.

«Det er to måter å bygge nettsider på. En enkel og en vanskelig en.»

Den vanskelige måten, som vanligvis er den beste i det lange løp, innebærer at du skaffer deg en hostingtjeneste og et domene. Deretter installerer du et system (CMS) som lar deg publisere informasjon på hjemmesiden din.

Du kan også bruke en tjeneste som gir deg alt på ett sted (domene, host og systemer). Dette systemet kalles «SaaS» (Service as a Software,) og er den enkle måten.

I denne artikkelen skal jeg gå igjennom begge metodene, og forklare hvordan du kan lage en nettside og kostnader forbundet med dem.

Du som leser dette kan selv bestemme hvilken tilnærming som passer deg best, men jeg anbefaler generelt at du bruker en omfattende tjeneste som har alt på ett sted. Resultatet blir da rett og slett bedre, og det lønner seg sjelden å prøve på den vanskelige måten om du ikke har den tekniske kunnskapen som må til.

  1. Lag hjemmeside med SaaS / Nettsidebygger (enkelt)
  2. Lag hjemmeside med CMS / WordPress (litt vanskeligere)
enkleste måten å lage nettside

Lag nettside med SaaS / Nettsidebygger

(Dette er den enkle måten for raskt å lage en fin nettside)
For å lage din egen nettside trenger du i hovedsak 3 ting: domene, server (hvor nettstedet ditt er lagret) og et system som gjør det mulig å publisere informasjon på hjemmesiden din.

I praksis kreves det også en tjeneste for å sikre at nettsiden din er oppe på internett og vedlikehold av siden.

Den enkle måten å lage en nettside på betyr at du i stedet for å skaffe deg serverplass (webhosting), domene og et system som lar deg publisere innhold på hjemmesiden din, velger å lage nettsiden via en plattform som gir deg alle disse tingene.

Disse plattformene («SaaS») kan ha litt forskjellige navn, men fungerer i utgangspunktet på samme måte. Du registrerer en brukerkonto på nettsiden for systemet du ønsker å bruke, deretter velger du en designmal («tema») som passer dine behov. Designmalen er et design som bestemmer layouten på nettsiden din. Når du har installert denne designmalen, kan du endre og tilpasse farger, fonter, lenker, knapper og en rekke andre alternativer.

Deretter skal du fylle nettsiden med innhold som passer til det du ønsker å formidle. Når du installerer en designmal kommer malen med ferdige nettsider som du har mulighet til å bruke og fylle med innhold som bilder og tekst.

Resultatet blir veldig fint, og du trenger ikke tenke så mye på hvilke undersider du vil bruke fordi malene er laget av profesjonelle utviklere som har inkludert nettsidene som vanligvis vises.

perfekt domene for nettstedet ditt

Det er ikke vanskeligere enn det… Men hva med domenet da?

Domene er en unik adresse for nettsiden din og det du skriver inn øverst i nettleseren for å gå til en bestemt nettside. Når du har registrert et domene, kan ingen andre personer eller bedrifter registrere dette domenenavnet. Det å registrere et domene koster litt penger, men det er da ditt og representerer deg. Tenk godt igjennom hva domene skal hete.

Hvis du velger å lage hjemmesiden din via en nettsidebygger, «SaaS», kan du registrere domenet ditt direkte via systemet du bruker. Nedenfor bruker jeg for eksempel Webnode som jeg anser som et av de beste systemene.

En fordel med mange nettsidebyggere er at du kan lage en hjemmeside uten å måtte kjøpe et domene. Det som skjer da er at du får et såkalt underdomene hos nettsidebyggeren.

Det kan se slik ut «dinhjemmeside.webnode.com«

Kommuniser profesjonelt med kundene dine

Dette er et midlertidig underdomene som du kan (hvis du ønsker) bytte til et eget domene senere. Subdomene er en fin måte å komme i gang på. Mange har midlertidige behov, eller angrer senere, og opplever at de ikke trenger en nettside. Da har du ingenting å tape på å bruke et gratis domene.

Er det virkelig så enkelt? Ja, det er enkelt, men det er noen ulemper ved å bruke denne typen nettsidebygger («SaaS«).

Her er noen av ulempene du bør tenke over før du bestemmer deg for å bruke en nettsidebygger for å lage nettsiden din:

  • Du er nødt til å bruke de funksjonene, temaene og tekniske løsningene, for eksempel hosting, som tilbys av nettsidebyggeren. Hvis du for eksempel opplever at nettsiden din laster sakte, eller du ønsker å legge til en funksjon, er du bundet av tjenesteleverandørens utvalg av programvare og tekniske løsninger.
  • Støtte er absolutt inkludert i de fleste SaaS / nettsidebyggere. Du har imidlertid begrensede muligheter til å for eksempel avtale med utviklere for å gjøre spesifikke tilpasninger av hjemmesiden din (noe som kan være et problem blant annet for større nettsider og nettbutikker).
  • Vanskelig å migrere til en annen plattform, eller CMS, hvis du senere trenger det.
  • Mange nettsidebyggere på markedet har få brukere i Norge. Det betyr at en nettsidebygger som fungerer bra i for eksempel USA, ikke nødvendigvis trenger å fungere godt for norske brukere. Det kan for eksempel være noen apper (programmer) som vi i Norge er vant til å bruke, men som ikke brukes i de regionene som programmet fokuserer på, som du da kan ha vansker med å implementere. Dette gjelder også for eksempel kundeservice (tidsforskjell), men viktigst er faktisk hvor datasentrene ligger. Hvis disse er langt fra Norge, kan hjemmesiden din lastes sakte for norske besøkende.

Konklusjon:

Nettsidebyggere passer for små og mellomstore nettsider.

Velg en nettsidebygger som passer dine behov og er godt tilpasset Norge! Jeg anbefaler Webnode som er enkel å bruke og som kan brukes gratis (med underdomene). Webnode er også rimelig hvis du velger å registrere ditt eget domene.

Nedenfor viser jeg deg hvordan du bygger en hjemmeside med Webnode:

(1) Gå til Webnodes norske nettside.

(2) Klikk på «kom i gang gratis»

(3) Fyll inn navn på din hjemmeside, din e-post og finn et passord

(4) Velg «Hjemmeside»

(5) Velg malen du vil bruke

(6) Tilpass malen din med bilder, farger og innhold

Publiser endringene dine

Ferdig! Nå kan du gå tilbake og oppdatere hjemmesiden din, og gjøre endringer underveis.

Opprette en nettside med CMS / WordPress (litt vanskeligere)

(Dette er den vanskeligere måten å lage en nettside på, men i det lange løp kan det være verdt å lære seg å bruke WordPress. Forvent imidlertid ikke at resultatet av din første hjemmeside vil være veldig bra.)

Akkurat som når du lager en nettside med et program («SaaS«), må du skaffe deg et domene, en host (serverrom) og en plattform for å publisere informasjon.

Forskjellen er at WordPress, og andre CMS (Content Management Systems), krever at du skaffer deg hostingtjeneste og domene på egen hånd. Det er egentlig ikke så vanskelig å få disse komponentene separat, men det er litt vanskeligere å lage selve hjemmesiden med WordPress.

WordPress er altså et system som gjør det mulig å administrere og publisere innhold (tekst, filer, programmer osv.) Med WordPress kan du lage en hjemmeside gratis, men det finnes også andre systemer (CMS) som kan brukes. WordPress er imidlertid det CMS som er mest populært i verden i dag og derfor går jeg gjennom hvordan man lager en hjemmeside med WordPress.

møt wordpress norge

Fremgangsmåten er som følger:

  1. Skaff deg et domene, men ikke kjøp hostingtjenesten din på samme sted som du kjøper domenet ditt. For å kjøpe et norsk domene må du vanligvis kjøpe domenet ditt fra en norsk registrar. Norske registrarer har vanligvis også hostingtjeneste, men i prinsippet er alle hostingtjenester på det norske markedet for dårlige for mindre nettsteder. Dette betyr at nettsiden din kan lastes sakte og ikke være like beskyttet mot inntrengere som hos en bedre hostingtjeneste. Du får heller ikke like god support og kundeservice som om du velger en god hostingtjeneste. I tillegg må du betale en relativt høy pris.
  2. Er det slik at du bare skal lage en enkel hjemmeside som ikke har høye krav til å laste raskt, kan du bruke en norsk host, eller en annen, internasjonal, billig host. Da er det i så fall bedre om du velger en enklere løsning, som «SaaS» fra beskrivelsen over (for eksempel Webnode). De er billige og passer for deg som ønsker å lage en enklere hjemmeside.
  3. Skaff deg en host som har tjenester og støtte av høy kvalitet. Jeg anbefaler følgende hostingtjenester:
    1. Hostinger (en billig hostingtjeneste som er helt grei og bedre i både pris og kvalitet enn det du kan finne på det norske markedet)
    2. WPX Hosting (en veldig god hostingtjeneste som lar deg lage 5 uavhengige nettsider med den billigste kostnadsplanen)
  4. Når du har kjøpt domene og hostingtjeneste, må du peke på DNS. I praksis betyr dette at du kobler domenet ditt til hostingtjenesten din.
  5. Nå kan du installere WordPress og begynne å lage hjemmesiden din. Det første du bør gjøre er å installere et tema på hjemmesiden. Det er flere gratis temaer, men jeg anbefaler at du kjøper et tema fra et utviklingsselskap. Kjøpte temaer er bedre og gir deg tilgang til nye oppdateringer. Når du kjøper et tema kan du få et design/oppsett som passer formålet med hjemmesiden din.
  6. Da gjenstår å lage selve nettsiden. Du kan endre temaet ditt og legge til forskjellige tekstblokker, bilder og grafiske elementer. En fordel med WordPress er at du kan bruke mange gode plugins, hvorav mange er gratis. Du kan teste plugins på hjemmesiden ved å søke etter og installere programmer du ønsker.
stoler på av de beste

Sammendrag

  • Det er enkelt å bygge din egen nettside og det trenger ikke koste så mye. I tillegg blir resultatet som regel veldig bra selv om du er nybegynner og aldri har laget din egen nettside før. I hvert fall hvis du bruker en nettsidebygger «SaaS» (Service as a Software).
  • Hvis du ønsker å investere mer tid, så kan WordPress være et godt alternativ. Det krever imidlertid mer kunnskap og tid for at nettstedet ditt skal se bra ut. WordPress krever også en separat hostingtjeneste (en tjeneste som leier ut sine servere til deg).
  • Ønsker du å gjøre det enkelt for deg selv, komme raskt i gang og få et godt resultat, velg en nettsidebygger («SaaS»). Da får du alt du trenger på ett sted. Ikke glem at du må betale for å koble til et domene, og selv om det ikke er så dyrt, er det en kostnad.
  • Det er flere nettsidebyggere å velge mellom i SaaS. Det er lurt å velge et system som brukes av mange, spesielt norske brukere. Dette fordi en nettsidebygger som brukes av mange i Norge som regel kan sørge for at datasentrene er nær brukerne og at support er tilgjengelig på dagtid (norsk tid).
  • Jeg anbefaler Webnode som jeg synes er den beste nettsidebyggeren. Andre populære tjenester er Site123 og Wix.
  • Les mer om Webnode for Norge og test gratis her.

Legg igjen en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.