Jacob

By Jacob

Hvem bør du velge som bestman og hva innebærer rollen?

Updated on

Bestman er som mange vet det engelske ordet for brudgommens forlover. Imidlertid blir det i dag mye brukt også her hjemme i Norge. Som brudepar er det mange avgjørelser som skal tas, spesielt når det kommer til viktige roller i bryllup og hvordan velge rett person?

Men når det kommer til brudgommens forlover, er jo dette i bunn og grunn brudgommens valg alene, selv om han kanskje ønsker noen tips og råd fra sin kommende brud om valget.

Så hvem bør du så velge og hva innebærer egentlig oppgaven? Jo, det er akkurat det vi skal se nærmere på her.

I utgangspunktet brudgommens valg alene
Selv om han kanskje vil ha noen tips og råd

Hvem bør du velge som best man?

Selv om det tidligere, og fortsatt den dag i dag, er vanlig at brudgommen velger sin beste venn eller bror som forlover, er det også nå blitt vanlig at brudgommen velger flere enn en, eller en god venninne, som forlover. Tidene har endret seg, og med det følger andre valg enn de typiske skikk og bruk reglene fra eldre dager.

Men hvordan velge riktig person eller personer til oppgaven? Et godt tips kan være å tenke over følgende:

 • Hvem står jeg nærmest?
 • Hvem har jeg det mest gøy og trivelig med?
 • Hvem kan jeg stole på?
 • Hvem kan jeg snakke med om det meste?
 • Hvem er gode til å gi meg tips og råd når jeg trenger det?
 • Hvem egner seg best til rollen og ansvaret?

Hvis samme person dukker opp i tankene på alle disse spørsmålene, er valget lett som en plett!

Hvis ikke, kanskje du skal gå for flere, eller velge i forhold til det du synes er det viktigste i forhold til rollen.

Andre valg enn de typiske skikker og bruksreglene

Hva innebærer egentlig oppgaven?

Det første mange kanskje tenker på, er å arrangere utdrikningslag, og det er selvfølgelig en av oppgavene som for mange er førsteprioritet! Men det er også andre oppgaver denne ærefulle tittelen innebærer:

 • Utdrikningslag
  Fart og moro, hyggelig hyttekveld, tur til Praha eller med danskebåten, en kveld med limosin, rød løper og eksklusiv champagne – her er det massevis av valg! Men husk å ha brudgommens ønsker i bakhodet, det er tross alt han utdrikningslaget arrangeres for og som er hovedpersonen.
 • Signering forlovelseserklæring
  Den eneste formelle oppgaven er i bunn og grunn å fylle ut og signere en forlovelseserklæring.
 • Vielsen
  Ofte kjører eller sørger brudgommens forlover for transport til vielsen. Ved selve vielsen skal forloveren stå ved brudgommens side og passe på ringene.
 • Ha oversikt over dagen og fungere som en høyre hånd
  Brudgommen skal kunne slappe av og vite at hans forlover har full oversikt på selve dagen, vet når alt skal skje og fungerer som hans høyre hånd.
 • Holde tale under middagen
  Sist, men ikke minst, forventes det selvfølgelig at brudgommens forlover skal holde en tale under middagen. Her kan det gjerne trekkes frem noen historier, minner og litt humør, men selvfølgelig innenfor visse rammer. En skal ikke gjøre noen forlegen eller fortelle gamle fyllehistorier som kanskje bruden eller mormor ikke synes særlig mye om.
 • Støttespiller
  Og helt til slutt skal man være en god støttespiller før, under og etter bryllupet – så vel som på solskinnsdager, som gråværsdager.