Jacob

By Jacob

Hvordan skrive en bryllupstale som alle vil elske?

Updated on

Enten du er forlover, toastmaster, far eller mor til brud eller brudgom, søster, bror, en god venn eller selveste bruden eller brudgommen, føler du kanskje at det er på sin plass med noen flotte ord til brudeparet på den store dagen? Eller kanskje det til og med er forventet? Er du i tvil, kan du nedenfor se hvem som forventes å stå på listen og rekkefølgen:

  • Velkomst fra toastmaster
  • Brudens foreldre
  • Brudgommen
  • Bruden
  • Brudens forlover
  • Brudgommens forlover
  • Brudgommens foreldre
  • Besteforeldre og faddere
  • Søsken
  • Venner og familie
  • Takk for maten fra toastmaster
forholdet til brudeparet

Noen kan kanskje virke som de nærmest er født til oppgaven og ser knapt ut til å trenge en huskelapp engang. De tar omtrent det hele på sparket og får alle til å le og kanskje til og med felle noen tårer.

Andre kan derimot ha behov for litt hjelp. Mange kan grue seg, tenke at det man sier blir kjedelig, eller at man skal ende opp med å stotre seg gjennom det hele og ha problemer med å få frem både ord og poeng. Men ikke fortvil, faktisk viser en studie utført av SHoT i 2018 at 49 % av studentene var redde for å holde muntlige foredrag.

Med det faktum i mente, kan du kanskje puste litt lettet ut? Vi kan i alle fall love deg at du vil føle deg mye tryggere på hvordan du kan skrive en bryllupstale som vil gripe gjestene med våre ekspertråd.

Hemmelighetene til å skrive en bryllupstale som vil fenge

Så hva skal en god tale inneholde, hvor lang skal den være, hvordan få folk til å le eller kanskje til og med felle en tåre, hvordan begynne og hvordan avslutte? Ja, det kan være mange spørsmål som suser rundt i hodet. Men ikke fortvil, vi gir deg våre suverene tips og råd.

  1. Først og fremst, hvor lang skal en bryllupstale være?
    Et stalltips er å holde det kort og enkelt. Husk at det er mange som skal ha ordet i løpet av dagen, og det kan fort bli langtekkelig med lange taler. Så kort og greit – 3 til 5 minutter er helt topp – hold deg i alle fall under 10 minutter. 
  2. Start med en fengende innledning
    Selv om du ikke har erfaring med å snakke foran en forsamling, trenger ikke selskapet å vite det. Unngå derfor å starte med «Jeg er ingen taler, men…». Start heller med en skål for brudeparet.
    I et større selskap bør du alltid starte med å presentere deg og fortelle din relasjon til brudeparet. Det er ikke en selvfølge at alle vet hvem du er, så fremt du selvfølgelig ikke er brud eller brudgom.
    Hvis du er venn eller forlover, kan du gjerne fortsette med en morsom historie om hvordan dere ble kjent med hverandre, eventuelt en morsom eller romantisk, men passende historie om brudeparet som ikke alle kjenner til.
    Og for deg som vil gjøre en liten vri, hvorfor ikke skrive talen som et eventyr? Ta frem Asbjørnsen og Moes eventyrsamling og kom i stemning. Start med «Det var en gang…» og fortell parets historie ved å bruke typiske ord og uttrykk som du finner i eventyrbøkene.
  3. Hva skriver man i en tale til brudeparet?
    Etter du har presentert deg og kanskje kommet med en morsom historie, er det full fokus på brud, brudgom og brudepar. Trekk gjerne frem deres positive egenskaper, gode opplevelser og kanskje noen historier som ingen andre visste om. Men for all del – ikke still noen i et dårlig lys og snakk aldri om ekskjærester – det er et stort NO, NO! Men du må gjerne krydre historien littegrann, det gjør jo alle gode fortellere.
  4. Brudgommens bryllupstale til bruden
    Er du den heldige brudgom og skal holde brudgommens tale er det viktig å huske at dette er en hyllest til bruden og brudens familie. Si gjerne også noen gode ord til din egen familie og gjestene, og takk gjerne f.eks servitører eller kokker for en fantastisk jobb.
    Brudgommen skal selvfølgelig trekke frem fine personlige egenskaper ved sin brud, både flotte, vakre og humoristiske. Slå deg gjerne løs med litt humor og selvironi, og latteren vil sitte løst.
    Husk også å takke dine svigerforeldre for at de har oppdratt en vakker og flott kvinne, og for den gode velkomst du har fått i din nye familie.
    Ønsker du å følge vanlig etikette, takker du først dine svigerforeldre, deretter din elskede brud, videre dine foreldre, og til slutt gjestene og de som har bidratt, før du avslutter med brudens skål.
  5. Brudens bryllupstale til sin brudgom
    Selv om bruden i følge skikk og bruk ikke har plikt til å holde bryllupstale til brudgommen, slik som brudgommen har til bruden, er det i dag blitt meget vanlig.
    Brudens tale er hennes hyllest til brudgommen. Her er det nokså vanlig at det kan bli både latter og tårer. Fortell gjerne noen romantiske historier, så vel som morsomme historier. Fortell om deres første møte eller om hva som gjorde at du forelsket deg i din flotte ektemann.
    Som brud bør du også takke dine svigerforeldre for at de har oppdratt en fantastisk mann og for å ha tatt deg godt i mot i familien.
  6. Brudgommens fars tale til brudeparet
    I tradisjonen tro skal brudgommens far holde en tale til hans sønn, altså brudgommen. Her blir det ofte inkludert historier, ros og vise ord for et vellykket ekteskap og fremtiden. Naturligvis skal han også ønske bruden hjertelig velkommen til familien og avslutte med en skål for brudeparet.
    I dag er det like vanlig at denne holdes av mor som av far, eller at de holder den sammen, eventuelt hver for seg.
  7. Hvordan holde en bryllupstale med humor?
    Du trenger ikke å ha et standup show, det vil de færreste som vil lykkes med.
    Men når det er sagt, er humor alltid flott for å løsne litt på stemningen. Ta gjerne en titt på noen morsomme eksempel på bryllupstale på f.eks YouTube for inspirasjon. Men sørg for at du bruker din egen humor, ikke andres. Tenk gjerne over hvordan du ellers får folk til å le i hverdagen, og bruk det som en god indikator på hvordan du kan få frem latteren i lokalet.
    Og hvis du skulle dra frem et poeng som ingen synes er morsomt, og får en såkalt pinlig stillhet, kan du for eksempel si «ja, ja, jeg synes det var morsomt» og kanskje latteren kommer likevel.
  8. En god avslutning
    Avslutt ved å fortelle din begeistring for brudeparet og ønsk dem alt godt for fremtiden.

Og selvfølgelig, helt til slutt – enda en skål for brudeparet!