Jacob

By Jacob

Nyttige fakta for både kirkelig og ikke-kirkelig vielse

Updated on

Enten dere har valgt å gifte dere borgerlig eller i kirken, er dette en stor dag og det er viktig at alt er på plass, både når det gjelder papirer og selvfølgelig den store feiringen.

Mange lurer kanskje på hvor man kan gifte seg, hva det vil koste for en vielse i kirken, eventuelt ikke-kirkelig, hvor lang tid en bør beregne for selve seremonien og hvordan en lager et flott program for dagen. Sistnevnte kan dere enkelt lage dette selv via Canva som har mange gratis maler du kan prøve.

ekteskapsseremoni møtes foran en officiant

Så la oss starte med et kanskje litt overraskende faktum. Du trodde kanskje at de fleste par giftet seg i kirken? Da var du trolig ikke klar over at tall fra 2018 faktisk viste at det da var 400 flere par som giftet seg borgerlig enn i kirken. (Kilde: Aftenposten: Flere borgerlige enn kirkelige vielser i 2018).

Hva som er riktig for dere, er selvfølgelig deres valg.

Så hva er vigsel, hva betyr det og hvordan foregår det?

En vigsel betyr at brudeparet møter foran en vigsler. En vigsler, også kalt vigselperson, er en person som etter norsk lovgivning har myndighet til å forestå ekteskapsinngåelse. I kirkelig sammenheng betyr ordet å velsigne og gjøre noe hellig, og inngås i kirken eller i et annet trossamfunn.

En borgerlig vigsel er derimot et ekteskap som inngås livssynsnøytralt, og her må det være en person som kommunen har gitt myndighet til å forestå ekteskapsinngåelse som kan vie dere. Dere kan lese mer om borgerlig vielse her.

5 viktige fakta om vielsen og hvordan det hele foregår

Det kan være mange tanker som svever i hode vedrørende hva en bør tenke på før selve seremonien og under seremonien, så la oss ta for oss de 5 viktigste:

 1. Hvor kan vi gifte oss og hva koster det?
  Velger dere bryllup i kirken, kan dere faktisk velge mellom hele 1500 kirker i hele Norges langstrakte vakre land. Kirkebryllup er gratis med både prest, kirkemusiker og kirkerom så lenge dere velger en kirke i bostedskommunen deres og dere er medlem i Den norske kirke. Et annet valg av kirke, kan innebære en tilleggskostnad avhengig av hvilken kirke dere velger.
  Det samme er egentlig gjeldende for et borgerlig bryllup for alle som har bostedsadresse i kommunen. Imidlertid kan det tilkomme tillegg hvis dere velger et tidspunkt utenfor normal arbeidstid, samtidig som dere selv må stå for og betale for eventuelle kultur- og musikkinnslag. To vitner må være til stede, og seremonien kan avholdes ulike steder avhengig av kommune til kommune, som oftest i Rådhuset.
 2. Hvor lenge varer en vielse?
  I kirken varer vanligvis seremonien i 30 til 45 minutter, men dette avhenger av hva dere har valgt av for eksempel musikalske innslag samt tale fra presten med mer.
  En borgerlig seremoni har imidlertid litt kortere varighet, ca. 10 til 15 minutter.
 3. Hva er og hvordan får man vigselsattest?
  Vigselsattesten er dokumentene deres på at dere er gift. Her vil det være opplyst hvem du er gift med samt sted og dato for inngåelse av ekteskapet.
  Dette dokumentet vil dere automatisk motta via Altinn (digitale brukere) eller per brev fra Skatteetaten så lenge dere er gift i Norge eller i utlandet i henhold til norsk rett.
 4. Hvordan lage program for dagen?
  Det lønner seg nesten alltid å bestille denne typen trykksaker fra en profesjonell designer i stedet for å bruke tid på å prøve å designe invitasjoner, programmer og takkekort på egenhånd. Vi anbefaler å bruke Fiverr der du kan komme i kontakt med tonnevis av frilansere som kan lage ditt program og annet trykt materiale du trenger til bryllupet og festen. Her finner du noen av de beste grafiske designerne på Fiverr for å lage programmet ditt. (De er alle relativt billige og raske til å lage et fint design som passer dine behov.)
 5. Nyt dagen!
  Det viktigste og nyttigste punktet – nyt dagen – det er DERES dag!

Vi ønsker dere all hell og lykke i fremtiden!