Jacob

By Jacob

Slik får du en perfekt brudepikekjole til bryllupet

Updated on

Brudepiker er en gammel skikk som kan spores tilbake til det gamle romerriket. Brudepiker ble den gangen brukt for å beskytte bruden mot onde ånder på vei til bryllupet. Skikken fortsatte i ulike kulturer, og i den kristne kirken ble brudepiker brukt for å representere jomfruer som stod ved siden av bruden.

Pass inn i bryllupets tema og fargevalg

Når det gjelder brudepikekjoler er det vanlig at brudepikene skal enten matche brudekjolen, eller passer inn med bryllupets tema og fargevalg.

Kjolene bør også være behagelige og praktiske, slik at brudepikene kan bevege seg fritt og føle seg komfortable gjennom hele bryllupet. Vi skal ta deg gjennom prosessen av å velge både brudepikekjoler til både voksne damer og barn, slik at du ikke starter i feil ende.

Viktige ting å huske på før du velger antrekk for brudepikene

I Norge er det vanlig å ha brudepiker på bryllup. Selv om antallet og rollene deres kan varierer, er de som regel nære venner eller familiemedlemmer av bruden. Det viktigste er at bruden velger personer som hun stoler på, og som hun ønsker ved din side på sin store dag.

Vanligvis nære venner eller familiemedlemmer til bruden

Hovedsakelig er de der for å støtte og hjelpe bruden gjennom hele planleggingen og gjennomførelsen av bryllupet, og dette innbefatter selvfølgelig å hjelpe bruden med å finne den perfekte brudekjolen og brudepikekjoler til anledningen.

Det kan være utfordrende for brudeparet å planlegge alt alene. Derfor er det viktig med gode støttespillere som kan komme med forslag til festlokaler, dekorasjoner og dresskoder for å avlaste brudeparet.

Et viktig trinn før du setter i gang med innkjøp av brudepikekjoler, er at dere velger brudekjolen først. Deretter kan du se tydeligere hvilken design og utforming brudepikekjolene skal ha, og ikke stjeler for mye oppmerksomhet fra bruden. I tillegg kan dere tenke over hvilke farger og tema det er på bryllupet, slik at kjolene til brudepikene matcher fargevalg og stil.

Design og layout brudepikekjolene

Om dere velge for eksempel en bohemsk stil på brudekjolen, vil det se unaturlig ut om brudepikene ikke matcher dette temaet. Det samme gjelder om dere velger en enkel brudekjole og brudepikene tropper opp i store ballkjoler med overdådige dekorasjoner.

#1 De beste valgene for voksne damer

Når du skal velge riktig brudepikekjoler for damer er det en viktig faktor å tenke på at brudepiken skal føle seg komfortable i det de går i. Hun skal tross alt ha på seg kjolen i flere timer, og det er derfor viktig at den ikke er for stram eller ubehagelig å ha på.

Ikke for stram eller ubehagelig å ha på

Velg en kjole som sitter godt på kroppen og som brudepiken føler seg vel i. Husk at dine brudepiker kan ha forskjellige kroppsformer og høyde. Da er det vesentlig å tenke over utformingen på kjolen og at alle brudepiker blir enige om kjolevalget.

Det kan også være en god idé å tenke på kjolens farge og hvordan den vil se ut på bilder. Brudepikekjolen bør komplementere enten brudekjolen eller brullupsfargene.

2# Om du har barn som brudepiker

Det er viktig å velge riktig størrelse på kjolen, slik at den passer barnet godt og ikke sitter for stramt eller løst på barnet. Du bør også vurdere å kjøpe en kjole med justerbar midje eller skulderstropper, slik at den kan tilpasses barnets kroppsform og størrelse.

Ikke for stramt eller løst på barnet

Det kan være lurt å velge en enkel og klassisk stil, og heller legge til små detaljer som blomster eller bånd for å gjøre den mer festlig for å tilpasse kjolen til bryllupets tema og farger.

Du bør også tenke på prisen når du velger en brudepikekjole for barn. Det kan være lurt å velge en rimeligere kjole, siden barnet vokser fort og kanskje ikke vil ha bruk for kjolen etter bryllupet.

#3 Brudepikekjolens tilbehør og farger

  • Stil: Her er det ganske fritt frem i forhold til utformingen av kjolen og snittene. Bare pass på at de ikke skiller seg for mye ut i forhold til brudekjolens stil, og at stilen passer tema for bryllupet.
  • Fargevalg: Tenk over fargevalget på dekorasjoner og blomsteroppsatser. Forsøk å velge en kjole som matcher dette i fargevalget, men ikke slik at de blir nærmest som en kamuflasjedrakt bak blomsteroppsatsene. Velg gjerne farger ut i fra årstiden. Les mer om hvilke farger og mønster som er populære på bryllupskjoler i 2023 her.
  • Materialer: Stoffet som brudepikekjolen er laget av, kan påvirke utseendet og følelsen av kjolen. Populære stoffer inkluderer chiffon, sateng eller blonder. Det er viktig å velge et stoff som vil se bra ut på alle brudepikene, og som vil være behagelig å ha på gjennom hele bryllupsdagen.
Pass på at de ikke skiller seg for mye ut

Om dere ønsker å velge litt nøytrale brudepikekjoler kan dere også tilpasse dem med tilbehør. For eksempel kan dere ha matchende buketter til brudebuketten, eller kanskje små blomsteroppsatser i håret. Om det er spesielle dekorasjoner dere har på bryllupet kan fargene og eventuelle blondemønster legges til som detaljer på kjolene.

Skal brudepikene betale for kjolen selv?

I mange land er det vanlig at brudepikene blir med på å spleise på brudepikekjolene de skal ha på seg. Men her i Norge er det nok mest vanlig at brud- og brudgom betaler for alle utlegg til bryllupet. Skal du ha identiske kjoler til alle brudepiker, blir det vanskelig å bli enige om en pris for kjolene og kan starte en konflikt mellom dere. 

Kommer til å ha identiske kjoler til alle brudepiker

En enkel brudepikekjole laget av rimelige materialer kan koste fra 500-1000 kroner, mens en mer luksuriøs og detaljert kjole fra et anerkjent merke kan koste flere tusen kroner.

Derimot, om budsjettet er tynt, kan dere for eksempel spørre om brudepikene kan bidra noe til brudepike kjolene og at brudeparet dekker resten. Som regel vil venner og familie gjerne bidra ti den store dagen, så dette kan være en bedre løsning enn å pålegge dine gjester på å betale for sine kjoler.

Oppsummering

  • Brudepiker skal støtte og hjelpe bruden gjennom hele bryllupsprosessen, og kan hjelpe med alt fra planlegging til å hjelpe bruden med å kle på seg på selve dagen.
  • Når det gjelder valg av brudepikekjoler, er det vanlig at kjolene matcher brudekjolen eller bryllupets tema og fargevalg, og at de er behagelige og praktiske å ha på seg.
  • For å unngå at brudepikene blir misfornøyde, er det viktig at dere samarbeider om brudepikekjolene slik at alle føler seg komfortabel i det de går i.
  • Bli enig om hvem som skal betale for brudepikekjolene. Om brudepikene selv vi ha mer innspill på hva de skal ha på seg, kan de være mer interessert i å hjelpe til med finansiering og kjøp.