Jacob

By Jacob

Alt dere trenger å få svar på vedrørende borgerlig vielse

Updated on

Nå når dere endelig er forlovet kan det oppstå mange spørsmål om veien videre til drømmebryllupet, og med det er kanskje det viktigste – skal det være borgerlig eller i kirken.

For noen er ikke dette engang et spørsmål. Dere har kanskje begge en kristen tro og det er en selvfølge at seremonien skal være i kirken, mens det for andre, som ikke har noe forhold til kirken, kan være en selvfølge med et annet alternativ.

For noen par er imidlertid ikke valget like enkelt. Kanskje kommer dere fra ulike kulturer og har ulik livstro eller ulike religioner, og ingen av dere ønsker å konvertere til en annen religion? Hva er vel da bedre enn en borgerlig vielse? Les også: Nyttige fakta for både kirkelig og ikke-kirkelig vielse

valg av musikk og tale fra presten

Hva er egentlig et borgerlig bryllup og hva bør en vite?

Svaret på dette er at selve seremonien og ekteskapet innvies utenfor kirken og som regel i rådhuset. Tidligere var det tingrettene som var vielse myndighetene for dette alternativet, men fra 2018 ble det det overført til Norges kommuner.

Det betyr at det i dag vil være selve ordføreren, en varaordfører, ansatte i kommunen, eventuelt folkevalgte, som kommunen har gitt myndighet til og som vil vie dere på den store dagen. I dag avholdes altså en borgerlig vielse

  1. Hvordan foregår en borgerlig vielse?
    Før dere gifter dere, må dere via nettsidene til Skatteetaten søke om en såkalt prøving av ekteskap som innebærer en egenerklæring fra dere begge, samt forlovelseserklæring og attest. Så lenge vilkårene oppfylles, får dere en prøvingsattest.
    Selve seremonien er kortere enn i kirken. I kirken vil den vanligvis vare i 30 til 45 minutter, avhengig av musikkvalg og tale fra presten. Velger dere derimot borgerlig, varer den normalt i ca. 15 minutter.
    Vigsleren vil lese opp en lovgitt tekst før vielsen, spørre dere om dere ønsker å forplikte dere til hverandre i ekteskap og deretter blir ringene plassert på ringfingrene for evig troskap. Til slutt signerer dere vigselspapirene som lykkelig nytt ektepar. Dere kan også ha musikkinnslag eller andre innslag i løpet av seremonien, men det hele skal foregå i løpet av et litt kortere tidsskjema og må alltid avtales fra før selve vielsen.
    Brudeparet må møte opp 15 minutter før vielsen med legitimasjon og dere må på forhånd ha valgt om dere ønsker norsk eller engelsk seremoni.
  2. Hva koster den borgerlige vigsler i forhold til kirkelige vigsler?
    Hvis dere velger kirkelig vigsel, er denne stort sett gratis så lenge dere er medlem av Den norske kirke og velger en kirke i deres bostedskommune. Hvis dere velger en annen kirke utenfor kommunen dere er bosatt i, kan det tilkomme tilleggskostnader avhengig av hvilken kirke dere velger.
    Hvis dere derimot velger å gifte dere borgerlig, varierer prisene fra kommune til kommune. I enkelte kommuner er vigselen gratis på enkelte ukedager, mens det for eksempel på lørdager vil tilkomme en tilleggsavgift. Så sjekk med kommunen hvilke dager og klokkeslett dere kan velge, og eventuelle tilleggskostnader. I mange kommuner kan dere velge tid inntil 1 år før seremonien.
  3. Hva gjør vi om vi ønsker vielse i Oslo Rådhus?
    Hvis dere bor i Oslo kommune, er det kanskje en drøm å gifte seg et av Oslos mest kjente byggverk, nemlig Oslo Rådhus. Bygget ble åpnet i 1950, byr på det største klokkespillet i Norden og det viktigste – dere kan gifte dere i selveste Munchrommet.
    Faktisk gjennomføres det i gjennomsnitt ca. 2000 vigsler i Oslo Rådhus hvert år, så her gjelder det være tidlig ute.
    Dere kan booke inntil 1 år i forveien og dere kan gifte dere onsdager, fredager eller lørdager. Dere vil motta en melding ca. 2 uker etter dere har booket tid, og etter dere har sendt inn prøvingsattesten, vil dere motta ytterligere opplysninger for selve dagen.
    Prisene varierer avhengig av valg av dag og om dere har bostedsadresse i Oslo eller en annen kommune, eventuelt i utlandet.
    Er dere statsborgere i utlandet, kreves det selvfølgelig at dere begge har oppholdsgrunnlag på selve dagen.
  4. Hvor kan vi gifte oss i Oslo forutenom rådhuset?
    Selv om kanskje mange drømmer om et bryllup i Norges mest kjente rådhus, ønsker andre en annet og kanskje mer utradisjonelt alternativ. I så fall, hva med en seremoni i Klimahuset i Botanisk hage eller i Heftyevillaen ved Frognerseteren? Sistnevnte tilbys blant annet som erstatning for Oslo Rådhus på enkelte lørdager når det avholdes konfirmasjoner eller andre arrangementer i Rådhuset. Men likevel, kanskje er like så spennende alternativ. Sjekk online hva som er mulig.
  5. Hva med valg av kjole til borgerlig vielse?
    Dette er nok et viktig spørsmål som mange stiller seg? Skal man gå for den typiske brudekjole eller noe enklere? Stort sett vil det i borgerlige brylluper være litt enklere valg av kjoler i forhold til typiske brudekjoler. Men det betyr ikke at man ikke kan være kreativ? Mange går for bunad, en vakker sommerkjole på sommerstid eller en stilren hvit eller offwhite kjole. Les mer: Bryllupskjole – 10 tips for å velge riktig kjole til bryllup!

Men valget er ditt og deres, det er deres store dag – og dere som velger!