Jacob

By Jacob

Hvor mye koster et bryllup og hvordan gjøre det rimeligere?

Published on

Vanligvis begynner man planleggingen av et bryllup allerede ett år i forveien, noen til og med to år i forveien. Det spørs jo selvfølgelig ut fra om man elsker å planlegge eller om man gjerne tar det meste litt på sparket. Men når det kommer til bryllup, kan det være en ide å ha alt i orden i god tid i forveien – i alle fall om man skal ha et større bryllup.

Og som de fleste vet, i alle fall de som har vært med å planlegge et bryllup eller flere tidligere, kan det bli en kostbar dag og man må som oftest grave dypt ned i lommeboken. Ja, for hvor mye koster egentlig et bryllup, og hva kan gjøres for å finne rimeligere muligheter slik at man kan spare litt her og der?

Visste dere for eksempel at om dere har valgt kirkebryllup, kan dette tilbys gratis i kirken dere sogner til, men hvis dere velger en annen kirke kan det tilkomme en kostnad på 1000-3000 kroner? (Kilde: DNB Nyheter: Hvor mye koster det å gifte seg?)

noen hjelpende hender fra venner og familie

Dette er kun et av sparetipsene og kostnadene vi vil komme inn på i denne artikkelen. Vi vil også anbefale dere å ta en titt på vår artikkel om bryllupsbudsjett, for å få den beste oversikten over alle kostnader. Men les også videre for å få hjelp til å finne frem i jungelen av tilbud, kostnader og sparetips.

Hva koster et bryllup?

Her er det mange faktorer som spiller inn, og det er selvfølgelig ikke noe fasitsvar på dette. Det sies at det brukes i snitt alt fra 50.000 til 150.000 på selve bryllupsfeiringen, selv om dette budsjettet kan være i overkant for noen, og i underkant for andre.

I tillegg bør dere jo tenke over hvor mange gjester dere vil invitere. For det er helt klart forskjell på hvor mye et bryllup koster med 50 gjester i forhold til hvor mye et bryllup koster med 100 gjester.

Og selv om dette kanskje er livets største dag, eller i alle fall en av livets viktigste dager, vil man jo ikke blakke seg helt. Det kan nemlig medføre til en tøff start på hvetebrødsdagene og i verste fall at det blir en feiring med bismak i og med at man har gått høyt over budsjett – selv om man trolig skal lete lenge etter en bismak på en slik viktig og vakker dag.

5 tips til hvordan dere kan arrangere et billig bryllup?

Så hvorfor ikke tenke litt utenfor boksen. Må dere egentlig følge alle tradisjoner til punkt og prikke? Må dere velge det dyreste og det beste? Kan det bli like godt med eget design og litt hjelpende hender fra venner og familie? Absolutt, det kan det, vi viser dere hvordan:

  1. Valg av kirke eller rådhus
    Vi har allerede nevnt at om dere velger vielse i kirken, vil det lønne seg å velge en kirke som dere sogner til. Vi kan nemlig glede dere med å informere om at vielsen da vil være gratis og dere får prest, organist og kirketjener inkludert i seremonien helt uten kostnad.
    Har dere heller valgt borgerlig vielse, er dette også gratis i landets mange rådhus så lenge dere selvfølgelig velger et tidspunkt hvor vielse tilbys gratis.
  2. Velg gjenbruk
    Noe som er blitt svært populært og trendy er å velge gjenbruk. Kanskje mamma fortsatt har brudekjolen hengende på loftet? Og selv om stilen ikke akkurat er den du kan tenke deg, eller om den må justeres litt, har du kanskje en slektning eller en venninne som kan hjelpe deg med å gi mammas brudekjole nytt liv.
    En annen mulighet er å ta med venninnegjengen på gjenbruksbutikker og se om dere kan finne spennende skatter. Stort sett er jo dette antrekk som kun er brukt en gang, og som man forøvrig også kan finne til en rimeligere pris på gjenbruks salgssteder på nettet.
  3. Lokale
    Når det kommer til lokale, trenger man heller ikke å velge det dyreste og flotteste. Er det sommer, kan det jo være fantastisk å ha et utebryllup. Og selv om dere selv ikke har den store uteplassen, kan det hende at dere kjenner noen som for eksempel har et stort tun på gården eller hytta, en stor hage, en hyggelig bakgård eller en flott uteplass ved fjorden.
    Frister det heller å være inne, eller kanskje årstiden ikke tillater utebryllup, er det bare å sjekke og tenke på de rundt dere. Finnes det noen som kan ha muligheter med plass til alle, eller er dere kanskje med i en organisasjon, idrettsklubb eller lignende som kan hjelpe dere med et rimelig eller kanskje til og med gratis lokale for den store dagen.
    Tenk også på at dere kan pynte akkurat som dere vil. Er det sommerstid, kan dere selv lage buketter med fantastiske blomster fra hagen eller villmarksblomster. Spør venner som har en kreativ side om de vil hjelpe (dere har trolig nok å tenke på dagen før) og la de skape en herlig stemning enten det er inne eller ute. Les mer: Oppskriften til et fantastisk hagebryllup på sommerstid.
  4. Mat og drikke
    Mat og drikke er jo som kjent kanskje en av de største utgiftspostene både i bryllup og til andre store feiringer. En bryllupsmiddag kan fort bli en sjokkerende utgift om det skal bestilles tre-retters og drikke i en og samme pakke.
    Hva med å heller velge buffet, hvor alle kan bidra med en rett eller to? Dette vil garantert hjelpe stort på budsjettet, samtidig som det kan skape ekstra hyggelig stemning hvor alle får litt komplimenter for sine retter og hvor flinke de har vært – det slår jo aldri feil.
    Det samme gjelder kaker, spør om folk vil bidra og hva de kan tenke seg å ta med. Lag en gruppe hvor alle kan gi beskjed om hva de tar med. Dette skaper også et lite samhold og en mulighet til å bli kjent før alle skal møtes til vielse og fest.
    Og når det kommer til drikke, kan jo dette også bli en vanvittig utgiftspost, så her gjelder det å tenke klart. Stort sett går det kanskje mer drikke enn hva man har tenkt. Festen varer jo som regel ut i de sene nattetimer og med det er det mange som blir dyktigere og dyktigere på å fylle glassene og skåle. Så kjør på med tre-litere med god hvitvin og rødvin, og fyll på karafler under middagen så ser det litt penere ut. Til festen går det fint at tre-literen etterhvert settes frem, sammen med noen flasker whiskey, vodka, gin og blandevann. Reis gjerne til Sverige noen turer før bryllupet og kjøp kvoten for å gjøre det enda rimeligere.
  5. Gifteringer
    Uansett hvilken feiring man velger for bryllupet, er jo gifteringer selvfølgelig et must, og noe som kan koste mye. Men hva med å smelte om gull dere allerede har liggende i skuffen og som aldri blir brukt? Kanskje det er gaver dere fikk til konfirmasjonen, arvegull fra besteforeldre eller gifteringen til en av deres foreldre? På den måten vil dere spare penger, samtidig som dere alltid vil bære deres nærmeste dyrebare eiendeler med dere, hvor enn dere befinner dere.