Jacob

By Jacob

Et bryllupsbudsjett som viser dere alt dere bør tenke på

Updated on

Er dere i startfasen eller i midten av bryllupsplanleggingen og føler at dere ikke har helt kontroll? Er det mye å tenke på eller har dere mistet oversikten over kostnadene som allerede har tilkommet og som vil tilkomme videre i planleggingen?

Da er nok et bryllupsbudsjett løsningen, og absolutt å anbefale for alle og enhver. Dette er jo en stor dag, og den skal feires. Og noe vi alle vet, er jo at et bryllup ikke er billig.

Det er mye som skal planlegges, ordnes, bookes og arrangeres, og det gjelder enten dere skal gifte dere i Norge eller har valgt å gifte dere i utlandet. Ja, faktisk er det ca. 3000 som hvert år søker om ekteskapsattest for å gifte seg utenfor Norges grenser. (Kilde: Skatteetaten: Enklere vei til bryllup i utlandet).

fjern noen eller legg til noen basert på drømmebryllup og budsjett

Men uansett valg av sted, og om det er et stort eller lite bryllup, vil det være en god ide å starte planleggingen med et budsjett for bryllupet. Det vil hjelpe dere å få oversikt over alt dere bør tenke på i forhold til utgifter, for det er lett å glemme en del utgiftsposter oppe i det hele. Les mer: Hvor mye koster et bryllup og hvordan gjøre det rimeligere?

Er det vanlig å låne til bryllup?

Ja, det er mange som velger å ta opp et lån til bryllupet, men mange har også vært dyktige på å spare. Det som imidlertid er viktig, er å bruke penger på det som er viktigst for dere. Så tenk over hva som avgjørende for dere for å få drømmebryllupet. Altså ikke på hva som er vanlig, skikk og bruk, eller hva andre vil forvente.

Kanskje vet dere allerede at det vil være nødvendig med et lån, men la oss først se på hvilke punkter et bryllupsbudsjett bør bestå av, så kan dere vurdere deretter.

Hva bør vi tenke på av kostnader?

Ja, det er fort gjort å glemme noe, så her er en liste over hvilke utgiftsposter som er vanlig for et bryllup. Imidlertid er det ikke sikkert at alle punktene er aktuelle for dere. Kanskje dere vil fjerne noen eller legge til noen ut fra hva som er deres drømmebryllup og budsjett.

 • Ringer:
  Forlovelsesringer og gifteringer
 • Invitasjoner
  Print, konvolutter og frimerker
 • Antrekk:
  Inkluderer klær og sko til brudgom, og til bruden skal det gjerne være brudekjole, slør, underskjørt og sko. Det kan også tilkomme utgifter til skredder og rens av antrekk. (Les mer: Få en billig brudekjole til å se ut som en dyr designerkjole)
 • Makeup og hår
  Sminkør, frisør, hårpynt og negler
 • Blomster
  Til vielse, lokale, brudepiker, forlovere og selvfølgelig brudebukett, samt knapphullsblomster
 • Transport
  For brudepar og eventuelt også gjester
 • Fotograf
  Inkluderer kostnader for fotograf, bryllupsbilder og album
 • Vielse
  Sted for vielsen, program, musikk og pynt.
 • Middag
  Lokale, middag, drikke, pynt, servering, meny og bordkort
 • Fest
  Drikke, nattmat, rydding, musikk og kaker
 • Morgengave
  Til han og henne
 • Bryllupsreise
  Fly, overnatting og lommepenger
 • Takkekort
  Print, konvolutter og frimerker

Ja, som dere kan se, er det nokså mange kostnader å ta hensyn til. Men det som er så fint med et budsjett, er at man da lett kan se hva en må beregne av utgifter på hver post og hva pengene går til. 

Kanskje er det mulig å spare litt ved å tenke litt annerledes. Har du kanskje en venninne som kan hjelpe deg med makeup og hår, eller har dere en venn som er fotograf? Kan dere spare på mat og drikke ved å velge en annen leverandør, eller kanskje gå for buffet hvor alle tar med en rett hver? Kanskje dere kan ha bryllupet i bakgården eller i hagen istedenfor å leie lokale? 

Mulighetene er mange, og HUSK at det er dere som velger hva som er deres drømmebryllup og hvor mye dere vil betale for herligheten.