Jacob

By Jacob

Beste tips til et fantastisk bryllup i kirken

Updated on

Kirken er bestilt og det meste av planene for bryllupsdagen er på plass. Det hele har kanskje skjedd med både stor begeistring og fortvilelse, for det er jo en del som skal på plass før den store dagen. Og med tanke på at det ifølge SSB ble inngått 16 050 ekteskap i 2021 (Kilde: Statistisk Sentralbyrå: Ekteskap og skilsmisser), kan det være litt av en kabal og skulle bestille bryllup i kirken, selskapslokale, servering, band og det som hører med.

han mest fantastiske kirkebryllup

Dette er jo en gledens dag, hvor kjærligheten skal feires og en dag som en gjerne ønsker at skal være helt perfekt! Og med våre tips for en fantastisk dag, burde det meste være på plass for at både dere og gjestene får en stressfri og vakker opplevelse som vil nytes til det fulle.

Slik skaper du det vidunderligste kirkebryllup i manns minne

Så hva skal så til for å skape et eventyrbryllup som så mange drømmer om? Jo, vi gir deg her de beste 5 tipsene for det mest romantiske kirkebryllup du kan tenke deg.

  1. Vakker pynt til bryllup i kirken
    Det første dere bør tenke på er hvordan kirken ser ut innvendig og hva som kan passe av pynt. Noen kirker har et mer minimalistisk utseendet, mens andre har et mer tradisjonsrikt inventar. Tenk derfor på hva som vil passe best i forhold til designet. Men selvfølgelig skal dere også ta hensyn til deres personlige preferanser.
    Det kan være lurt å begynne med å bestemme et fargetema for dagen. Fargetemaet kan så gjenspeiles både i vielsen og på festmiddagen.
    Det er ikke alltid det skal så mye til for at det skal bli vakkert pyntet. Det kan være så enkelt som blomster ved alteret og blomster hengende på enden av hver benkerad i det fargetemaet som dere har valg.
    Husk at det er dere som er ansvarlig for pyntingen, selv om kirketjener gjerne hjelper til med å tenne stearinlys slik at alt er klart når gjestene ankommer.
  2. Hva skjer når i løpet av vielsen?
    Et kirkelig bryllup varer normalt i 30 til 45 minutter og består av entre, musikk, bibelopplesning, tale fra presten, ekteskapsinngåelse og en bønn fra presten til ektefellene. Et godt tips her er å ta med personlige innslag som for eksempel egenkomponerte låter som virkelig kan få frem både latter, glede og tårer.
    Her kan dere lese mer om hvordan dere kan lage kirkeprogram til bryllup.
  3. Hvem sitter hvor i kirken?
    Så på hvilken side i kirken skal gjestene sitte i bryllup? Jo, i følge gammel tradisjon skal brudens familie og venner sette seg på venstre side når de kommer inn i kirken, mens brudgommens familie og venner setter seg på høyre side. På hver side sitter foreldrene til brud og brudgom på første benk, så fremt de ikke sitter sammen med brudeparet. Deretter følger nærmeste familie på benkene lengst fremme, videre venner osv.
  4. Hva skjer etter man har vært i kirken?
    Etter vielsen skal det gjerne tas bilder av brudeparet og det kan derfor bli litt «dødtid» for gjestene. Men hvorfor kalle det «dødtid»? Dette er en ypperlig anledning for gjestene å bli bedre kjent. Foreslå en pub på veien hvor de kan ta en drink før middagen, eller forbered drikke og snack i eller utenfor lokalet hvor festen skal avholdes og gjestene vil garanter ikke føle på noen «dødtid».
  5. Skikk og bruk – og fornuft
    Mange tenker kanskje mest på skikk og bruk i forbindelse med hvor gjestene skal sitte både i kirke og til middag. I gamle dager var det nok flere som var opptatt av å følge alle regler til punkt og prikke, selv om det i dag er blitt litt løsere.
    Vi har tidligere snakket om hvor familie og venner skal sitte i kirken i forhold til skikk og bruk. Men det er faktisk også noen andre regler som gjerne følges den dag i dag. En av dem er at brudgommen og hans nærmeste familie og forlover går sammen inn i kirken 10 minutter før vielsen begynner.
    I gamle dager var det gjerne mor og far som inviterte til bryllup og betalte, mens det i dag er mer vanlig at brudeparet selv betaler. Men selv om dere gjerne vil invitere alle og enhver til å feire den store dagen med dere, kan dette fort bli nokså kostbart. Et godt tips i den forbindelse er å følge den gamle skikken hvor nærmeste familie og forlovere inviteres til middag, mens venner og andre familiemedlemmer inviteres til festen etterpå – og som alle vet kan en god fest gjerne vare til de sene nattetimer.