Jacob

By Jacob

Det perfekte uttrykket med borddekkingen til bryllupet!

Updated on

Når du planlegger bryllup er det mye å huske på. Alt fra antrekk og innbydelser til sanger, musikk og bordplassering. Men en av de viktigste tingene dere må tenke over og planlegge er pynt og dekorasjon til bordene!

Til et bryllup bør borddekorasjonen og dekkingen være mer formell enn til en parmiddag mandag kveld, men utover dette er det lov å leke litt med pynten og blåse i enkelte regler for skikk og bruk.

Det finnes imidlertid ingen perfekt pynting av bryllupsbordene. Alt beror på hvilket uttrykk dere ønsker, fargene, settingen dere er ute etter, gjestene som kommer, lokalet selskapet holdes i og dere som personer og par. Et perfekt bord for dere er ikke nødvendigvis et perfekt bord for andre.

Dekorasjoner kan gjøres rimelig eller veldig kostbart

Bordet til bryllupet må være unikt og representativt for dere, være behagelig for øye og hjelpe til med å sette den gode stemningen. Bordene, og gjestenes bordplassering i bryllupet, skaper grunnlaget for skravling og sosialt samvær. Bryllupsmiddagen er jo mye mer enn bare maten man spiser.

Det er starten på mange timer sammen som venner, familie og gjester, og hjelper til med å sette atmosfæren til festen.

I denne artikkel om borddekking til bryllup får dere både inspirasjon til dekkingen av bord, råd om riktig plassering og viktige tips for å skape flotte bord til bryllupet deres.

Viktige ting å tenke over når du pynter bordene til bryllupet

Først må dere finne ut hvorvidt dere skal ha et klassisk eller rustikt bryllup, et fargerikt temabryllup eller et moderne bryllup? Skal dere gifte dere om sommeren, høsten, vinteren eller våren? Valgene her setter føringer for hvordan dere pynter og dekorerer både invitasjonene, bordene og lokalet.

Det finnes utallige muligheter for å få et utseende på bordet som representerer deres personlighet som et par. Dekorasjoner kan gjøres rimelig eller veldig kostbart. Dere kan implementere mange naturlig elementer eller ingen. Kanskje velger dere å ha et royalt og høytidelig preg. Eller er et rolig og hjemmekoselig selskap mer deres stil?

Generelle tips til alle bryllup:

 • Farger: Hold dere til tre farger i matchende toner for at det skal være behagelig for øyet. Flere farger om dere ønsker et fargerikt bryllup, men fremdeles matchende toner.
 • Hvilken pynt kan beskrive dere som par? Feminint, maskulint, krystall eller natur? Bordene skal kunne minne gjestene om dere som personer og passe til stemningen dere ønsker.
 • Planter og blomster er viktige elementer i dekoren! “Lange” planter som eføy og hjerteranke er ideelle å bruke til pyntingen.
 • Lik plassering av glass ved borddekkingen, samt serviset og bestikket, for alle gjestene gir et sofistikert, behagelig og rolig inntrykk.
 • Bruk elementer fra årstiden. Står bryllupet om våren – plukk blomster ute og bruk som deler av pynten. Er det et vinterbryllup med en leken feel? Hva med å bruke utstansede snøfnugg på bordene eller hengende ned fra taket?
 • Samle ulike dekorelementer i organiserte grupper på bordet. Da blir uttrykket mer ryddig og lettere å organisere.
 • Høye oppsatser av blomster midt på bordet skaper mindre kommunikasjon. Gjestene skal tross alt sitte overfor hverandre og kunne se og kommunisere enkelt. Lavere pynt enn synshøyde er å foretrekke.

Rene linjer og iøynefallende detaljer skaper et flott bord, og organiske elementer bringer liv til pynten. Det kan være mer pynt på bordet enn du tror, men pass på at det ikke blir for mange ulike elementer. Disse tipsene gjelder uavhengig av om du har runde bord, avlange eller firkantede bord til middagen.

Klassisk bryllup – gode tips å ta med seg:

 • Hvitt eller beige servise uten for mye mønster
 • Gjerne en lunsjtallerken oppå en middagstallerken for en mer moderne feel, fremfor dekketallerkener eller dekkebrikker. Tallerkenene kan gjerne være i forskjellig farger eller materiale, bare de matcher godt.
 • Sett en dyp bolle, eller et lavt og bredt stettglass, på toppen av lunsjtallerkenene.
 • Pynt med grønne planter, for eksempel eføy som kan slynge seg langsetter bordet. I tillegg er telysestaker i blankt glass med høye kanter flotte å ha gruppert sammen med plantene.
 • Føy på med blomster. Enten samme blomst i ulike farger eller blomster som komplimenterer hverandre.
 • Hold pynten lav for enklere øyekontakt mellom gjestene.

Se for deg roser i ulike hvite og rosa nyanser i lave vaser sammen med eføy som slynger seg og telys som lyser opp. Store, hvite tallerkener med beige lunsjtallerkener og et stettglass på toppen. Hvite tøyservietter, eller servietter som matcher en av blomstene. Dette blir et vakkert og delikat bord. Bestikket kan ved dekkingen av bordet ligge på samme side av tallerkenen om du ønsker det.

Rustikt bryllup – tips du kan tenke over:

Rådene for klassisk bryllup gjelder også her. Grønne planter, blomster i lave vaser og passe høy dekor. Utover disse punktene skiller gjerne det rustikke bryllupet seg fra det klassiske ved at man tenker mer naturlige materialer, flere planter, samt det litt “gamle” og uperfekte. Sammen kan det bli enten rotete eller flott. Så her gjelder det å ha øynene med seg, se bordene litt fra avstand underveis og justere så bordene ikke “skriker” mot deg.

 • Drivved med spiker som holder kubbelys er flotte midt på bordet
 • Grønne planter eller grener – gjerne slyngplanter brukt som pynt for å skjule lysenes fester
 • Sekkestrie eller tykk lin brukt som bordløper
 • Bordkort eller kortholder av ekte treverk
 • Bruk gjerne blomster fra sesongen
 • Dekketallerken av tre
 • Ulike vaser og lysestaker av samme materiale, for eksempel i klart glass men med ulikt mønster, er flotte å sette i grupper

Et rustikt bryllup krever litt rustikke omgivelser for å være vellykket. Tenk deg en låve med langbord, pyntet med en bred løper av sekkestrie og blonder. En lang drivved med spikerfestede lys, dekorert med slyngplante og vaser med sommerblomster. Linservietter og bestikk bundet sammen med basttråd og pyntet med en grønn gren, og et bordkort laget av treverk.

Skikk og bruk for bryllupsbordene

Det finnes mange regler om hvordan man skal dekke et hverdagsbord og et festbord. Glass og kopper på sin definerte plass, kniver og gafler på hver sin side av tallerkenen, servietten enten så eller slik. Du finner alle de klassiske reglene på nettsiden SkikkogBruk.no. Ideen med riktig borddekking er at det skal være enkelt for gjestene å kunne løfte glasset, drikke av koppen, ta riktig gaffel og lett finne dessertskjeen.

Dere må gjerne følge disse skikkene når dere dekker til bryllupet. Men husk at reglene er råd, og ikke noe du må følge. Skal det serveres flere retter kan det være lurt å organisere bestikket etter de gitte skikk og bruk-reglene, rett og slett fordi det da er lett for gjestene å forstå hvilken gaffel som tilhører forretten og hvilken som tilhører hovedrett og så videre. Skal dere derimot ha et rustikt bryllup, vil dere kanskje ikke ha mange ulike bestikk og gjestene beholder det ene de har fått gjennom serveringen av rettene.

Det viktigste er at enkelheten fortsatt er tilstede! Plasser gjerne glassene: vannglass, rød- og hvitvinsglass i klynger ovenfor middagstallerkenen og litt til høyre. Men legg gjerne serviett og bestikk bundet sammen med en tråd eller et bånd, og en grønn kvist til pynt, midt på asjetten. Serveringshjelpen kan levere ut nytt bestikk til ny rett. Husk at så lenge alle plassene er likt dekket oppnår du et ryddig og innbydende bord.

Hvilke fallgruver må man passe seg for?

 • Økonomi og antall gjenstander:
  Ikke glem å sette av et budsjett for borddekorasjonene! Pynten til lokalet og bordene kan fort bli kostbart om dere ikke på forhånd vet hvor mye dere er villige til å bruke. Hold dere til en plan og se etter fornuftige ting.

  Sjekk om dere har noe hjemme, eller kan låne av venner og familie, som kan brukes i dekoren? Hva har lokalet selv som dere kan benytte dere av? Hvem vil vel sitte igjen med 50 vaser og 100 telysestaker etter et stort bryllup?

  Er det noe som kan lages selv? Vil du ha bordkortholdere i tre, er dette en relativt enkel affære.
 • Test pynten:
  Når mange ulike elementer skal på plass, er det viktig å prøve ut plassering og helthet på forhånd. Dette er noe mange glemmer! Sett av tid til å dekorere middagsbordet hjemme slik dere har tenkt å ha de i bryllupet. På den måten vil dere kunne se om tankene og ideene deres faktisk er gjennomførbare og blir vellykkede.

  Dere vil også kunne justere planene for å finne den optimale løsningen lenge før selve pyntingen av lokalet. Husk å ta noen steg bakover for å se bordet fra avstand, samt å sette dere ned og sørge for at pynten fremdeles gir muligheter til enkel kontakt mellom gjestene.

  Har dere et avlangt middagsbord, men bordene til bryllupet er runde, må dere avgrense et rundt område på bordet og sjekke. Eventuelt kan man kontakte lokalet og høre om det er tid og mulighet for å komme og teste en dag i god tid før bryllupet.
 • Nok tid til pynting:
  Mange undervurderer hvor lang tid det tar å dekke et bord! Borddekking til bryllup er en kunst i seg selv, og det må settes av nok tid til å ordne bordpynten til bryllupsfeiringen. Det har også mye å si om dere er 25 personer i bryllupet eller 150. Jo flere bord, jo lengre tid for å få det ensformig og lekkert. Hent inn hjelp til dekorering av lokalet og bordene, så sparer dere tid. Det kan dessuten være svært sosialt og morsomt! Bare husk å ha en detaljert plan over hvordan dere ønsker det skal se ut, slik at hjelperne vet hva som må gjøres.
 • Farger:
  Flere brudepar glemmer å bestemme seg for en fargeplan før bryllupsforberedelsene. De mest gjennomførte bryllupene har to til tre matchende farger som gjentas i alt fra invitasjoner og seremoniprogram til menykort, bordpynt og takkekort. Det er mye lettere å finne pynt om man allerede vet hvilke farger og uttrykk man ønsker for bordene.
 • Bestill i god tid:
  Ikke vent med å bestille trykksaker som seremoniprogram og bordkort, eller blomster og planter. Dette må planlegges i god tid og bestilles slik at dere vet at det er på plass når det skal. Om mulig, hent blomster og planter fra blomsterhandleren dagen før dere skal dekorere. Da har du mulighet til å ordne reserver om noe ikke skulle stemme.

Oppsummering:

Til bryllupet er dekkingen av bordene noe av det viktigste for å skape den riktige stemningen! Og den krever at dere setter av tid, penger og diskusjoner for å oppnå en koselig og sosial atmosfære i selskapet. Ting dere må huske på er:

 • Dekorasjonen av bordene skal være representativ og unik for dere. Selskapslokalet kan gjerne stå for det meste av borddekkingen, men planlegg også å ta med elementer som viser paret dere er.
 • Bestem dere for type bryllup: klassisk, rustikt, tema. Type bryllup setter føringer for pynten og dekorasjonen av bordene og lokalet.
 • Se over skikk og bruk-reglene, men ikke la dem bestemme om det ikke er slik du ønsker å ha det. Det er lov å bryte reglene og det er lov å leke seg litt!
 • Skap et rolig uttrykk ved å bruke grupperinger av pynten, likhet for alle gjestene og matchende farger.
 • Hold pynten lav for å skape øyekontakt mellom gjestene. Høye oppsatser de må bøye seg rundt for å se de andre er ugreit å ha.
 • Det er viktig med organiske og naturlige elementer i pynten. Bruk planter og blomster!
 • Du kan ha mer pynt enn du tror, bare den er organisert!
 • Sett av tid til å teste elementene og plasseringene hjemme før den store dagen, for å forsikre dere om at tankene og ideene fungerer.
 • Husk å bestille alt av trykksaker og blomster i god tid før feiringen.
 • Sjekk hva du kan låne av andre som kan brukes i pynten for ikke å sitte igjen med mange gjenstander du kanskje ikke kommer til å bruke igjen.

Lykke til!