Jacob

By Jacob

5 tips til den perfekte bordplasseringen til bryllupet

Updated on

Bryllupsplanleggingen er godt i gang, men det er en ting som holder deg våken om natten: Bordpanen! Hvem skal sitte ved siden av hvem og hva slags bord skal dere velge?

Riktignok har kutymen blitt litt mer avslappet de siste årene, men det er fortsatt fallgruver. Dere vil for all del unngå at noen føler seg tilsidesatt eller fornærmet, eller at to som ikke liker hverandre havner på samme bord.

En bordplan som setter stemningen for ditt bryllup!

I tillegg bør dere tenke over at alle skal kunne kose seg. Det innebærer blant annet at de som er litt sjenerte, trenger trygge personer rundt seg som inkluderer dem i samtalen, mens oldemor kanskje ønsker et litt roligere bord med mindre støy. Kommer det barn i bryllupet, er dette også viktig å ta hensyn til. I denne guiden får du 5 konkrete tips som vil hjelpe deg med planleggingen.

Dere må også tenke over hva slags bordkort dere skal ha, og hvor dette kan skaffes.

Vi anbefaler å bruke Fiverr til å designe bordkort, invitasjoner, menyer osv. til bryllup. Fiverr er en nettside hvor du kan komme i kontakt med massevis av frilansere for for eksempel å få hjelp til å designe trykksaker til bryllup.

Med Fiverr får du bedre resultater enn du kan få noe annet sted. I tillegg er de fleste frilansere på Fiverr billigere, mer fleksible og raskere enn du kan finne andre steder. Her finner du noen av de beste grafiske designerne tilgjengelig på Fiverr for bordkort og annet trykt materiale.

Når du får designet trykksaken din fra en god frilanser på Fiverr, kan du sende designet videre til et hvilket som helst trykkeri.

En bordplan som setter stemningen for ditt bryllup!

Har dere invitert 30 eller hundre gjester? Er drømmen et avslappet eller mer formelt arrangement? Det er ikke til å stikke under en stol 😉 at bordplasseringen er en viktig faktor for om gjestene vil trives og hvordan stemningen blir.

Tips 1:  Borplanen må tilpasses bryllupet og antall gjester.

For å kunne planlegge bord og gjestenes plassering, er dere avhengig av å vite hvor mange som kommer i bryllupet deres. En bordplassering kan med andre startes på, men ikke fullføres, før gjestenes svarfrist.

Dere må ta hensyn til lokalet dere har valgt. Gjør rede for mulighetene og be om en omvisning i lokalet før dere begynner planleggingen. Hvordan kan bordene best plasseres for å oppnå stemningen dere ønsker, og hva slags bord har lokalet?

Om mulig er det bra om gjestene har litt ekstra rom rundt seg en slik dag. Det blir som regel lenge å sitte til bords, og det kan være kjekt med muligheter for å bevege seg litt sidelengs på stolen for eksempel, og det krever kanskje flere bord enn dere tenker.

Tips 2: Runde eller firkantete bord?

Den neste viktige avgjørelsen for bordplasseringen er hvordan bordene skal stå, og om dere skal ha firkantede eller runde bord. Firkantete bord kan plasseres på en rekke ulike måter: på rekke, i hestesko, i E-form eller enkeltstående. En hovedregel er at runde og enkeltstående bord passer best for mindre bryllup. Det oppleves gjerne mer sosialt, og praten går lett mellom gjestene. Det negative med denne bordplasseringen er at man får mindre kontakt med de som sitter på andre bord enn ditt eget.

Har du invitert veldig mange gjester, kan en versjon med bord i E-form være det mest praktiske. Her får du plass til mange gjester, samtidig som alle får en følelse av å sitte ved det samme bordet. Det viktigste i valget av bord er å ta hensyn til størrelsen på lokalet og at det blir plass nok for servitørene til å gå mellom bordene.

Tips 3:  Hvem skal sitte hvor?

Fra gammelt av var det tydelige regler for hvordan brudeparet, deres foreldre og nærmeste familie skulle sitte. I dagens samfunn med mer sammensatte familier er ikke dette like opplagt.

I dag er det større fokus på at brudeparet og gjestene skal ha en best mulig opplevelse, og at brudeparet oppnår stemningen de ønsker i bryllupet. Men det er noen viktige hensyn som bør tas:

  • Personer som misliker hverandre bør sitte langt unna hverandre
  • Barn bør sitte sammen med sine foreldre slik at de føler seg trygge og blir passet på (gjerne plassert slik at de kan gå på et lekerom underveis)
  • Toastmasteren bør kunne se døren serveringspersonalet bruker for å ha kontakt med dem
  • Sjenerte bør sitte sammen med noen de er trygge på, som også tar dem med i samtalen rundt bordet
  • Forlovere sitter som regel sammen, da de ofte planlegger og diskuterer litt underveis
  • Ta hensyn til oldemor som kanskje vil ha ro, og den ivrige som kanskje må roes ned underveis

Utover dette er det ingen regler man MÅ følge, utenom at brudeparet selvsagt sitter sammen lett synlig for alle.

Tips 4: Løs bordplasseringen for bryllupet som et puslespill

En vanlig arbeidsmetode er å klippe ut «bord» av papir og skrive navnet på alle gjestene på lapper. Slik kan du pusle deg frem til ulike løsninger og muligheter for bordplasseringen. Et slikt bordkart over bryllypet gir et tydelig, visuelt bilde og det blir lettere å ta en avgjørelse.

I dag finnes det og gode, digitale verktøy som kan hjelpe deg til å velge den beste borplasseringen for ditt bryllup. Hos Fiverr kan du bestille profesjonelt utformede bordkort og andre trykksaker til bryllupet ditt og kanskje en “hvem er hvem”-informasjon over gjestene. På den måten kan alle gjestene se hvem som sitter hvor og kanskje litt om denne personen. For eksempel sitter Kari og Pål ved siden av hverandre, begge er forlovere i bryllupet. Kari er barndomsvenn av bruden, men Pål traff brudgommen på universitetet.

Nå starter puslespillet!
Skal stemor sitte ved siden av brudens far? Blir det mest liv og moro om vennegjengen får sitte ved siden av hverandre? Blir bestemor fornærmet hvis hun kommer for langt vekk fra brudgommen?

Bruk tid på å vurdere den beste løsningen for bordplasseringen i deres bryllup, hvem som skal sitte hvor og hvem som trives best ved siden av hverandre?

Tips 5: Husk å ta hensyn til gjester med spesielle behov.

Som allerede nevnt, trenger barna foreldrene sine og en mulighet til å trekke seg bort fra bordet underveis, og oldemor ønsker kanskje å sitte ved et bord med mindre støy. Den eldre garde vil kanskje også ha behov for å komme enkelt til og fra bordet?

Andre hensyn er om noen sitter i rullestol og trenger litt bedre plass ved bordet. Er du usikker om en av gjestene har spesielle behov eller ønsker, ta kontakt med dem og spør. Det er bedre å være forberedt og ha spurt, enn at gjestene ikke får en fantastisk opplevelse tilpasset dem.

Oppsummert kan vi si at en bordplan er en svært viktig del av bryllupsplanleggingen. Dere må ta hensyn til antall gjester, lokalets utforming og utseende, samt størrelsen og formen på bordene. En nøye gjennomtenkt plan for hvor gjestene sitter kan være alfa og omega for stemningen underveis. Bruk tid på bordkartet og skriv gjerne ut et eksemplar, med forklaringer, til hver enkelt gjest.

Les mer om: Det perfekte uttrykket med borddekkingen til bryllupet!

Lykke til med puslespillet – og bryllupet!