Jacob

By Jacob

De beste tips til den ultimate bryllupskake

Published on

Kanskje noe av det beste i bryllupsplanleggingen, i alle fall det mest smakfulle, er nok å velge bryllupskake. Hvis dere har valgt å bestille herligheten fra en konditor, vil dere selvfølgelig være med på valg av smak, størrelse og design – og når vi snakker smak, vil det gjerne bli mulighet for prøvesmaking. Imidlertid er det også mange som velger å lage den selv, noe som også er perfekt for et litt mindre budsjett.

Hadde stor betydning for brudeparets lykke

Tradisjonen med bryllupskaker går langt tilbake i tid, faktisk så langt tilbake som til det romerske imperiet. Fra den gang da har både form, type, størrelse og hvordan den i tradisjonen tro skal spises, hatt stor betydning for brudeparets lykke, farvel til brudens jomfrudom, makt og kontroll, luksus, antall barn som brudeparet vil velsignes med osv.

I Norge har bryllupskaken i lang tid vært et tilskudd til kaffen etter middagen, men i dag er det blitt mye mer fokus på denne flotte herligheten, kanskje mye takket være bryllupsmagasiner, Instagram og Pinterest.

Hva koster en bryllupskake?

Dette kommer selvfølgelig an på størrelse, type og design, samt leverandør. Dess flottere kake, dess mer vil den koste. Og selvfølgelig er det også forskjell på om den er ment for 20 personer eller 150 personer.

Trendene varierer fra år til år, spesielt når det gjelder farge og pynt. Et år var korall på topp, et annet år var grønntoner med metallic-pynt det mest populære. Frukt, bær og spiselige blomster har vært en hit over lengre tid, selv om det i løpet av de siste årene er blitt mer og mer populært med pynt bestående av spiselige blomster i flere farger.

De siste årenes dekorasjoner bestående av spiselige blomster

For å gi en liten pekepinne om kostnader, kan vi dele inn prisvariasjonene i 3 kategorier:

  • Rimeligste variant er en smakfull kake, men uten alt for mye fokus på pynt
  • Et mellomalternativ, og trolig det mest populære alternativet, er en smakfull variant, men med mer fokus på pynt, farger og design
  • Det dyreste alternativet vil være en spesialdesignet kake med vakker pynt og flotte blomster, og gjerne på stativ i flere etasjer.

Det antas at de fleste velger et alternativ til ca. 100,- per person.

Hva med å velge en enkel bryllupskake eller lage den selv?

Null problem! Faktisk er dette også et meget populært valg. I tillegg finnes det i dag et hav av ideer til ulike kaker på nettet. Dere kan for eksempel stjele oppskriften, eller i alle fall få inspirasjon, til å lage en lignende “wedding cake” som Harry og Megans hadde til sitt store bryllup.

Stjel oppskriften, eller i alle fall få inspirasjon på nett

Et annet populært valg er faktisk cupcakes eller den tradisjonsrike kaken “Verdens Beste”. I tillegg er jo også en hjemmelaget kake mer personlig, og kanskje for mange enda mer imponerende enn om den er bestilt fra konditoriet – selv om spesialdesignede kaker fra en kjent konditor kan være mektig imponerende og forlokkende.

Hvordan skjære en bryllupskake?

De fleste vet nok både fra filmer og egen erfaring, enten fra eget bryllup eller som gjest i bryllup, at det første stykket selvfølgelig skal skjæres av brudeparet. Brudeparet holder da i en kniv eller sabel, hvor brudens hånd er på kniven/sabelen, mens brudgommens hånd ligger over brudens og fører brudens hånd. Deretter spiser de det første stykket sammen.

Første del skal selvfølgelig klippes av brudeparet

I følge tidligere tradisjon kastet brudgommen kakebiter over brudens hodet, og dess flere biter, dess flere barn. Selv om denne tradisjonen ikke er veldig vanlig i dag, er det en ting som du bør merke deg som gjest i bryllup – å ikke spise en bit av bryllupskaken, betyr i følge skikk og bruk at man ikke ønsker brudeparet barn.

Nå skal det jo vanskelig la seg gjøre å takke nei til en kakebit, men om du ikke er den store kakespiseren, bør du likevel ta et stykke for hell og lykke til brudeparet.