Jacob

By Jacob

Alt om brudepiker, deres oppgaver, antrekk og kostnad

Updated on

Selv om det i Norge fortsatt er veldig vanlig med barn som brudepiker, som oftest egne barn, nieser eller nevøer, vokser trenden med å ha voksne brudepiker, og da gjerne venninnegjengen. Den amerikanske tradisjonen, slik vi kjenner den fra filmer som komedien «Bridesmaids» med blant annet Kristen Wiig og Melissa McCarthy, har altså kommet til Norge.

Men tro det eller ei, faktisk har vi også hatt denne tradisjonen i Norge. På 1500-tallet var det faktisk brudens tjenestepike som var det naturlige valget for oppgaven. Den gang da ble det i stedet kalt «foregangspike», og pikens oppgave var å følge bruden til og fra kirken, i tillegg til oppvartning.

brudepiker vil hjelpe deg gjennom hele prosessen

Imidlertid var nok gjennomsnittsalderen for å gifte seg på 1500-tallet en helt annen enn i dag, med tanke på at gjennomsnittsalderen på brudepar i dag er ca. 10 år mer enn for bare 40 år siden.

I dag er nemlig gjennomsnittsalderen på brudgommen ca. 35 år, mens gjennomsnittsalderen på bruden er ca. 33 år. Så hvis det er venninnegjengen som får den ærefulle oppgaven, vil nok dette også være alderen på brudepikene.

Hvor mange brudepiker har man vanligvis?

Ja, hva er vanlig og hvor mange trenger man? Siden vi i Norge i lang tid heller har valgt barn enn voksne til oppgaven, har det ikke krevd særlig mer enn å se søt ut med en blomsterbukett i hånden eller å strø blomster mens en går oppover midtgangen.

Men ved å velge venninnegjengen til oppgaven, kan du få mye mer hjelp med tanke på at brudepikenes oppgave i mange andre land, også nå i Norge, er å være hjelpere gjennom hele prosessen og sørge for at alle har det hyggelig. Dette betyr hjelp både før bryllupet, under bryllupet og helt til festen ender. Så om du har fått oppgaven som brudepike eller terne i bryllup, inkluderer det altså litt ansvar.

Men siden trenden i dag, i alle fall i storbyene i Norge, er å velge flere forlovere og brudepiker, får man som brudepike heldigvis hjelp med alt man har av ansvar. Et vanlig antall er mellom 4 til 6, men det er jo du som brud som velger. Kanskje du har 2 supergode venninner som du ønsker skal hjelpe deg og være ved din side gjennom planleggingen og den store dagen, eller kanskje du har en venninnegjeng på 7 og ønsker hele bunten ved din side. Med andre ord, velg ut fra hjertet.

Hvilke oppgaver hjelper de vanligvis med?

Brudepikene vil hjelpe deg gjennom hele prosessen, med alt fra utdrikningslag, gjennom selve dagen og under festen. De skal være der som støtte, hjelpe deg med planleggingen, være til stede på en eventuell prøvemiddag, samt underholde, snakke og gjerne danse med gjestene for at alle skal ha en hyggelig kveld.

Med andre ord skal de sørge for at dagen blir minst mulig stressende for dere som brudepar og for deg som brud, slik at dere bare kan nyte dagen og ikke føle på annet enn lykke.

Blir du stresset er de der og beroliger deg og ordner ut i tilfelle det skulle oppstå noen problemer.

Og når festen er slutt, vil de hjelpe deg avgårde og være igjen til alle gjester er gått, kanskje til og med være med å rydde og gjøre rent.

Hva med kjolevalg?

Når det kommer til kjolevalg, er det opp til deg som brud. Noen velger samme farge for alle sine brudepiker, gjerne i tråd med fargevalget for bryllupet, mens noen velger ulike farger, men som også gjerne står til fargevalget for den store dagen.

En annen trend er å kjøre hvitt og kanskje til og med litt sexy. Ja, du husker vel kanskje all oppmerksomhet som ble rettet mot Pippa Middleton og hennes sexy brudepikekjole i bryllupet til Kate Middleton og prins William i 2011.

Dette er en trend som også Kate Moss og Kim Kardashian fulgte i sine bryllup, hvor hele brudefølget var kledd i hvitt. Imidlertid har ikke denne trenden helt inntatt Norge enda.

I Norge er det nok fortsatt veldig vanlig at du som brud er den eneste i hvit. Det heter seg jo at man ikke skal overskinne bruden. Men valget er ditt som brud, kanskje du vil gjøre en tvist og bli en trendsetter?

Er det brudeparet som betaler for kjolene?

Dette er et spørsmål som mange trolig stiller seg. I følge brudesalongene er svaret både ja og nei, og at det avhenger litt på budsjettet til brudeparet.

Har man egne barn som brudepiker, vil man selvfølgelig stå for utgiften. Er det onkelbarn eller tantebarn, er det litt ulikt. Gjerne velger jo brudeparet antrekket og da er det også noen som ønsker å stå for utgiften, mens andre tar det som en selvfølge at de skal betale for antrekket til sine egne barn.

Har du valgt en eller flere voksne til den ærefulle oppgaven, er det nokså vanlig at de betaler selv – i alle fall den dag i dag i Norge.